situacija u ukrajini povećala interesovanje za bundesver među mladima

Da li je 203.000 vojnika u nemačkoj vojsci nedostižan cilj?

EUU fokusu

20.7.2023 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Da li je 203.000 vojnika u nemačkoj vojsci nedostižan cilj? Da li je 203.000 vojnika u nemačkoj vojsci nedostižan cilj?
Nemačka vlada je zacrtala cilj da vojska do 2031. naraste na 203.000 pripadnika. Udruženje rezervista kaže da to nije dovoljno, a poverenica za odbranu... Da li je 203.000 vojnika u nemačkoj vojsci nedostižan cilj?

Nemačka vlada je zacrtala cilj da vojska do 2031. naraste na 203.000 pripadnika. Udruženje rezervista kaže da to nije dovoljno, a poverenica za odbranu u Bundestagu sumnja da i ta brojka može da se dostigne.

“Treba videti koliko osoblja treba Bundesveru da može da brani Nemačku u Severnoatlantskoj alijansi (NATO)”, izjavio je predsednik Udruženja rezervista Patrik Sensburg (Patrick Sensburg) za televiziju ARD u četvrtak.

„Da li je 203.000 dovoljno, pitanje je. Potrebno je znatno više“, rekao je Sensburg dodajući da se Bundesver u poslednjih 30 godina smanjio, „skupio se, jedinice su raspuštene“. Za preokret je sada potrebno vreme, rekao je Sensburg, a prenela agencija DPA.

Eva Hegl (Eva Högl), poverenica za odbranu u Bundestagu, prethodno je dovela u pitanje može li se stići i do 203.000 vojnika.

Država treba da uloži velike napore da Bundesver učini atraktivnim za mlade, rekla je Hegl. Ključno je, dodala je, poboljšati opšte uslove za služenje u Bundesveru. „Prvo i najvažnije, to podrazumeva lake procedure i strukture, dovoljno materijala – od lične opreme do velikih mašina – i modernu infrastrukturu“, objasnila je Hegl.

Sensburg se pak zalaže za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka i navodi da je ukidanje bilo greška. Nemačkoj, prema njegovim rečima, treba „odgovarajući“ broj vojnika da može da se brani. Naveo je da je napad Rusije na Ukrajinu povećao interesovanje za Bundesver. „Mladi ljudi dolaze i žele da služe jer je odbrana zemlje razuman zadatak.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...