Nemačka obećala paket u oružju vredan 700 miliona evra

Zemlje G7 skovale bezbednosni pakt za Ukrajinu bez članstva u NATO

SvetU fokusu

13.7.2023 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zemlje G7 skovale bezbednosni pakt za Ukrajinu bez članstva u NATO Zemlje G7 skovale bezbednosni pakt za Ukrajinu bez članstva u NATO
Vodeće zapadne zemlje iz grupe G7 dugoročno će bolje podržati Ukrajinu vojno i finansijski, dok god ta zemlja ne bude članica NATO, zaključak je... Zemlje G7 skovale bezbednosni pakt za Ukrajinu bez članstva u NATO

Vodeće zapadne zemlje iz grupe G7 dugoročno će bolje podržati Ukrajinu vojno i finansijski, dok god ta zemlja ne bude članica NATO, zaključak je sa dvodnevnog samita u Litvaniji. SAD, Nemačka i druge zemlje G7 Kijevu su stavile u izgled slanje, pored ostalog, modernog naoružanja za vazduhoplovstvo i mornaricu.

S druge strane, sporazum u pisanoj formi je daleko od bezbednosnih garancija kakve nosi učlanjenje Ukrajine u NATO, što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio. Ulaskom Ukrajine u alijansu sve njene članice bile bi obavezne da uđu u rat, prenosi nemačka agencija DPA.

Zelenski, koji je uoči samita rekao i da nema potrebe da dođe u Viljnus ako Ukrajina neće dobiti pozivnicu za članstvo, sada je već pre potpisivanja sporazuma smekšao stav i rekao da je dokument „važan signal“. „Pošto zemlje G7 danas saopštavaju takve garancije, to će za nas biti važan, konkretan uspeh“, rekao je Zelenski.

Zahtev Kijeva da uđe u NATO prethodno su blokirale pre svega Sjedinjene Američke Države i Nemačka koje su glavni vojni snabdevači Ukrajine. Vašington i Berlin za sada Ukrajinu žele da podrže konkretnom vojnom pomoći zahvaljujući kojoj može bolje da se brani od Rusije.

Za sada je otvoreno pitanje kakvo će sve oružje pojedine zemlje slati Ukrajincima. Nije bilo reči ni o rokovima. Do sada su Nemačka i druge države uglavnom podržavale ukrajinsku kopnenu vojsku. Ukrajina do sada nije dobila avione i brodove zapadne proizvodnje.

Ostalo što se pomenulo u saopštenju na samitu uključuje podršku ukrajinskoj odbrambenoj industriji, obuku oružanih snaga i pružanje obaveštajnih informacija. Pored toga, obećali su i dalju finansijsku pomoć.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je u nedelju izjavio da je Vašington posle rata spreman da Ukrajini pruži istu zaštitu kakvu već decenijama uživa Izrael.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je na početku samita obećao Ukrajini novi paket pomoći u oružju vredan 700 miliona evra. Paket obuhvata i tenkove, PVO rakete Patriot i 20.000 komada artiljerijske muncije.

U pregovorima o dokumentu samita, međutim, Nemačka se usprotivila jasnoj perspektivi Ukrajine za članstvo u organizaciji NATO sa rokom za pridruživanje alijansi. Na marginama samita, Šolc je imao i odvojeni sastanak sa Zelenskim.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...