Neutralnost je zakonska obaveza Berna

Veto Švajcarske na isporuku tenkova Ukrajini

SvetVesti

29.6.2023 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Veto Švajcarske na isporuku tenkova Ukrajini Veto Švajcarske na isporuku tenkova Ukrajini
Švajcarska je stavila veto na plan za izvoz oko 100 borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu, pozivajući se na zakone neutralnosti, što će verovatno pojačati... Veto Švajcarske na isporuku tenkova Ukrajini

Švajcarska je stavila veto na plan za izvoz oko 100 borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu, pozivajući se na zakone neutralnosti, što će verovatno pojačati kritike NATO saveznika, koji mesecima vrše pritisak na vladu u Bernu da ublaži svoje restriktivno tumačenje dugo negovane politike neutralnosti.

Tenkovi nikada nisu bili u upotrebi u Švajcarskoj, nikada nisu bili namenjeni za upotrebu u švajcarskoj vojsci i nisu smešteni u toj zemlji, navodi Financial Times. Svih 96 tenkova uskladišteno je u Italiji, a njih je 2016. godine nabavila italijanska vojska privatnom transakcijom švajcarskog proizvođača oružja Ruag.

„Savezno veće zaključilo je da prodaja 96 tenkova nije moguća prema postojećem zakonu. Konktretno, takva prodaja bila bi u suprotnosti sa Zakonom o ratnom materijalu i rezultirala bi odstupanjem od švajcarske politike neutralnosti“, saopštila je švajcarska vlada, koja se pridružila zapadnim ekonomskim sankcijama protiv Rusije i pozvala na povlačenje ruske vojske iz Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) kritikovao je u aprilu švajcarsku vladu zbog njene „neutralnosti“ koja blokira isporuku municije švajcarske proizvodnje koju Berlin namerava da isporuči Ukrajini. Šolc je tom prilikom istako da Nemačka takođe ima tradiciju da ne isporučuje oružje u područje ratova, ali da je taj stav ukinut zbog Ukrajine.

Švajcarski predsednik Alen Berset (Alain Berset) odgovorio je, kako je preneo Euractiv, da neutralnost znači da Švajcarska ne podržava vojno nijednu stranu u sukobu. On je podsetio da je u Švajcarskoj utvrđena Ženevska konvencija, kao i da su u njoj sedišta međunarodnih tela, kao što su UN i Crveni krst. Zbog toga je neutralnost „takođe pitanje kredibiliteta“, ocenio je Berset.

  • MAJA

    30.6.2023 #1 Author

    A i mi po ugledu na Švajcarsku imamo sličnu politiku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...