Tajvanska kompanija nastavila posao uprkos sankcijama

Acer izvozio računare u Rusiju preko Švajcarske

BiznisSvet

9.6.2023 11:21 Autor: Vladimir Jokanović 3

Acer izvozio računare u Rusiju preko Švajcarske Acer izvozio računare u Rusiju preko Švajcarske
Tajvanski proizvođač racunara Acer isporučio je Rusiji računarski hardver u vrednosti od najmanje 70,4 miliona dolara između 8. aprila 2022. i 31. marta 2023.... Acer izvozio računare u Rusiju preko Švajcarske

Tajvanski proizvođač racunara Acer isporučio je Rusiji računarski hardver u vrednosti od najmanje 70,4 miliona dolara između 8. aprila 2022. i 31. marta 2023. godine, što je u suprotnosti sa najavom tajvanske kompanije da će obustaviti isporuke u Rusiju.

Iako nisu nezakonite, isporuke Acera su suprotni sa delovanjem njegovih glavnih rivala kao što su Dell i HP, prenosi Reuters, koji je imao uvid u carinske podatke. Pomenute rivalske kompanije obustavile su isporuke u Rusiju u februaru i aprilu prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Evidencija pokazuje da je oprema koju je proizveo Acer isporučena Rusiji preko podružnice tajvanske kompanije u Švajcarskoj. Budući da su pošiljke potekle izvan teritorije Tajvana, one nisu prekršile sankcije Tajpeja Rusiji, niti su uključivali artikle koji su u vreme izvoza bili ograničemi švajcarskim režimom sankcija.

Međutim, u aprilu prošle godine Acer je saopštio da je zbog „nedavnih dešavanja“ odlučio da obustavi svoje poslovanje u Rusiji. U odgovoru na pitanje o izvozu u Rusiju preko Švajcarske, Acer je odgovorio da se „striktno pridržava važećih međunarodnih propisa i trgovinskih zakona u vezi sa izvozom u Rusiju“.

Švajcarske sankcije, u skladu sa EU, dozvolile su izvoz laptop računara i računarkih komponenti u Rusiju do 16. decembra 2022. godine, a nakon tog datuma nije bilo isporuka novozabranjenih artikala u Rusiju iz Švajcarske, tvrdi Acer.

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #1 Author

    Ma vazi,kako da ne…

    Odgovori

  • Gaga

    11.6.2023 #2 Author

    Ma sigurno..

    Odgovori

  • AJA

    13.6.2023 #3 Author

    I onda je mrmot uvio cokoladu u foliju..da, da kako da ne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...