OPORAVAK TRŽIŠTA PC RAČUNARA

Veliki rast prodaje personalnih kompjutera u prvom kvartalu ove godine

Hi-techLifestyleSvetVesti

14.4.2021 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Veliki rast prodaje personalnih kompjutera u prvom kvartalu ove godine Veliki rast prodaje personalnih kompjutera u prvom kvartalu ove godine
Najnoviji izveštaj IDC (International Data Corporation) za prvi kvartal 2021. godine ukazuje na veliki skok u prodaji PC računara u odnosu na isti period... Veliki rast prodaje personalnih kompjutera u prvom kvartalu ove godine

Najnoviji izveštaj IDC (International Data Corporation) za prvi kvartal 2021. godine ukazuje na veliki skok u prodaji PC računara u odnosu na isti period 2020. godine i to za čak 55,2 posto.

Međutim, IDC upozorava da razlog takvom skoku nije veliki interes novih kupaca za PC, već uzrok treba potražiti u prošlosti, prenosi Vidi.hr.

Naime, u prvom kvartalu 2020. je zbog izbijanja pandemije, prvog lockdowna i zatvaranja mnogih fabrika, prodajnih lanaca i trgovina, došlo do velikih nestašica PC hardvera, pa u tome leži glavni razlog zbog kojeg je prvi kvartal ove godine toliko uspešniji u isporukama PC računala u odnosu na isti prošle godine.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U izveštaju se ističe da je u prvom kvartalu 2021. isporučeno 84 miliona PC računara, što je u stvari za osam odsto manje u odnosu na prethodni kvartal, a IDC razlog tome takođe vidi u nestašicama hardvera i veruje da će se u skoroj budućnosti PC tržište značajno povećati, uporedo sa stabilizacijom lanaca proizvodnje i distribucije.

Što se pojedinačnih brendova tiče, Lenovo je i dalje najprodavaniji brend sa više od 20,4 miliona prodatih računara, dok je na drugom mestu HP sa 19,2 miliona komada, a na trećem mestu je Dell sa 12,9 miliona prodatih PC računara.

Na četvrtom mestu se nalazi Apple, koji je u prvom kvartalu ove godine prodao sedam miliona računara, a na petom je Acer sa 5,8 miliona PC računara.

  • Tina

    14.4.2021 #1 Author

    Zbog smanjene isporuke, to je sigurno ali i pandemija je uticala znatno na veću traznju za računarima

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    29.4.2022 #2 Author

    To su i želeli. Socijalna distanca, osamkjivanje pored kompjutera. Odlično odrađeno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...