Drastičan pad prihoda od nafte i gasa

Sankcije skupo koštaju Moskvu

SvetVesti

7.3.2023 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 4

Sankcije skupo koštaju Moskvu Sankcije skupo koštaju Moskvu
Prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa u januaru i februaru 2023. godine smanjeni su za 46 odsto u odnosu na isti period prošle... Sankcije skupo koštaju Moskvu

Prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa u januaru i februaru 2023. godine smanjeni su za 46 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 947 milijardi rubalja (12,5 milijardi dolara) saopštilo je Ministarstvo finansija. Prema podacima ministarstva, to je posledica smanjenja izvoza gasa i nižih kotacija domaće nafte Ural.

Usvojene izmene poreskog zakonodavstva, prema oceni ministarstva, dovešće do vraćanja profita iz sektora nafte i gasa. Prihodi koji se ne odnose na naftu i gas u periodu januar-februar pali su za devet odsto zbog smanjenja prihoda od poreza na dobit, prenosi Komersant. Podsetimo, zbog zapadnih sankcija Rusija je drastično umanjila izvoz nafte i gasa na evropsko tržište.

Budžetski deficit za navedeni period bio je oko pet puta veći nego prošle godine, a prihodi na početku godine ukupno su smanjeni za 25 odsto. Istovremeno, rashodi su porasli za 52 odsto u odnosu na prošlu godinu. Pad prihoda bio je osetan, pre svega zbog kolapsa cene nafte Ural.

Vlada je zbog toga izvršila promene u sistemu oporezivanja naftne industrije. Vlada će od aprila ograničiti popust na naftu Ural u odnosu na Brent, a biće i smanjene subvencije proizvođačima nafte za isporuke goriva domaćem tržištu.

  • GOCA BG

    7.3.2023 #1 Author

    Posle desetog paketa sankcija,dobro da i odelavaju uopste…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.3.2023 #2 Author

    Od danas do sutra stvari se mogu promeniti drasticno

    Odgovori

  • BOJANA

    9.3.2023 #3 Author

    Utiču sigurno mnogo, sli izgleda da se me brinu puno.

    Odgovori

  • LEKI

    11.3.2023 #4 Author

    Naravno da utiču u svakom smislu,i tek ce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...