predložena integracija žena, starijih građana i doseljenika na tržište rada

Do 2060. u Nemačkoj pet miliona radnika manje

EUU fokusu

8.5.2023 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Do 2060. u Nemačkoj pet miliona radnika manje Do 2060. u Nemačkoj pet miliona radnika manje
Nemačkoj će do 2060. Godine nedostajati pet miliona radnika, pokazala je studija Instituta za istraživanje rada (IAB). “Studija pokazuje da će poslodavcima u godinama... Do 2060. u Nemačkoj pet miliona radnika manje

Nemačkoj će do 2060. Godine nedostajati pet miliona radnika, pokazala je studija Instituta za istraživanje rada (IAB). “Studija pokazuje da će poslodavcima u godinama koje dolaze na raspolaganju stajati mnogo manje radnika”, rekao je Enco Veber (Enzo Weber) iz IAB-a, instituta koji deluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje u Nirnbergu, prenosi Mina.

Do 2060. će se broj radnika na tržištu rada smanjiti čak 11,7 odsto, sa sadašnjih 45,7 na 40,4 miliona. Pritom, procene uzimaju u obzir i rastući procenat starijih građana i žena koji ulaze na tržište rada, kao i mere koje bi trebalo da podstaknu useljavanje radne snage.

“Ako želimo da nešto učinimo protiv tog trenda, onda moramo dodatno ubrzati mere poput integracije starijih i žena u tržište rada, kao i useljavanja”, rekao je Veber. On je dodao da će u budućnosti pri useljavanju radne snage, koja trenutno pre svega dolazi iz drugih zemalja EU, biti potrebno osloniti se na radnike izvan EU.

Trenutno novi zakon koalicione vlade, koji bi trebalo da olakša useljavanje iz zemalja koje nisu članice EU, prolazi kroz parlamentarnu proceduru. To međutim, prema mišljenju ekonomista iz IAB-a, neće biti dovoljno.

“Moramo povećati natalitet, a za to moramo stvoriti društvene uslove koji će olakšati sklad između porodičnog i radnog života. U to spadaju faktori poput fleksibilnog radnog vremena kao i osiguravanja dovoljnog broja mesta u vrtićima”, zaključio je Veber.

  • SUNCE

    8.5.2023 #1 Author

    Nisam sigurna da bi samo ove 2 mere mogle da utiču na povećanje nataliteta.

    Odgovori

  • MAJA

    10.5.2023 #2 Author

    Nece to povećati natalitet ali zato ima radnika na raspolaganju iz siromašnih zemalja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...