rezultati najnovije ankete pokazuju odstupanja u odnosu na trendove u drugim evropskim zemljama

Da li Nemci žele četvorodnevnu radnu nedelju?

EUU fokusu

25.4.2023 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Da li Nemci žele četvorodnevnu radnu nedelju? Da li Nemci žele četvorodnevnu radnu nedelju?
Četvorodnevna radna nedelja uz istu platu zaposlenima može da zvuči kao primamljiva ideja, ali većina Nemaca ipak smatra da predlog nije razuman, navodi magazin... Da li Nemci žele četvorodnevnu radnu nedelju?

Četvorodnevna radna nedelja uz istu platu zaposlenima može da zvuči kao primamljiva ideja, ali većina Nemaca ipak smatra da predlog nije razuman, navodi magazin Stern.

Pozivajući se na anketu koju je naručio od instituta Forsa, časopis izveštava da se 55 odsto ispitanika izjasnilo protiv skraćene radne nedelje, dok ih je 42 odsto podržalo.

Predlog je na sto stavio sindikat metalskih radnika IG Metall, ocenivši da Nemačka treba da se ugleda na evropske države koje su smanjenjem broja radnih sati rastetetile zaposlene, ali i povećale produktivnost.

Protivnici ideje upozoravaju da bi poslodavci mogu doći pod prevelik finansijski pritisak, odnosno da neki određen posao teško može da se rasporedi na manje sati.

Prema političkoj afilijaciji, predlog skraćene radne nedelje najviše pristalica ima među biračima ekološke stranke Zelenih (69 odsto), a najmanje među simpatizerima liberalne stranke FDP (24 odsto), najmanje članice vladajuće koalicije koja zastupa interese privrede, prenosi agencija DPA.

  • SHALIMAR

    25.4.2023 #1 Author

    Uvek ce biti za i protiv,mada mislim da za sada nece biti usvojen predlog…

    Odgovori

  • MAJA

    26.4.2023 #2 Author

    Naravno da žele, pitam se samo ko ne zeli

    Odgovori

  • DASHA

    26.4.2023 #3 Author

    Mislim da je Finci vec imaju..

    Odgovori

  • LJILJANA95

    4.5.2023 #4 Author

    Pa ko ne bi voleo?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...