Neravnomerno promena trendova, kaže ekonomista centralne banke EU

ECB će oprezno smanjivati kamatne stope

AnalizaEUU fokusu

27.5.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB će oprezno smanjivati kamatne stope ECB će oprezno smanjivati kamatne stope
Evropska centralna banka je na putu da počne da smanjuje kamatne stope sledećeg meseca, ali će morati da zadrži politiku “na restriktivnoj teritoriji do... ECB će oprezno smanjivati kamatne stope

Evropska centralna banka je na putu da počne da smanjuje kamatne stope sledećeg meseca, ali će morati da zadrži politiku “na restriktivnoj teritoriji do 2024. godine”, kaže njen glavni ekonomista Filip Lejn (Philip Lane).

„Ali unutar te zone restriktivnosti možemo pomeriti stope do izvesne mere naniže”, rekao je Lejn u intervjuu za Financijal Times. Upitan o izgledima na sledećoj sednici banke 6. juna, on je rekao da „osim ako se dese neka velika iznenađenja, u ovom trenutku vidimo dovoljno pokazatelja da se uklone najviši nivoi ograničenja”.

Početak monetarnog popuštanja na sledećem sastanku ECB je naširoko najavljivan u medijima. Naknadni koraci su manje jasni, a tržišta očekuju da kreatori evropske monetarne politike u julu preskoče smanjivanje stopa, a nastave ga u septembru.

„Sledeće godine, sa inflacijom koja se vidno približava cilju, a zatim kamatnim stopama svedenim na nivo koji je u skladu sa tim ciljem – to će biti potpuno druga debata“, rekao je Lejn.

Bazna inflaicja u evrozoni, na koju se kreatori monetarne politike fokusiraju jer uklanja nestabilne elemente kao što su cene energenata, verovatno je prestala da slabi prvi put od jula, piše Bloomberg.

Pored toga, ključni indikator rasta ličnih zarada objavljen prošle nedelje takođe se ubrzao u prvom ovogodišnjem kvartalu, iako je Lejn rekao da „ukupni pravac kretanja plata i dalje ukazuje na usporavanje, što je od suštinskog značaja“, i zaključio da će situacija još neko vreme postepeno i neravnomerno da se menja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.