Inflacija u SAD stabilizovana, ali na povišenom nivou

Fed još nije spreman da povede globalni monetarni zaokret

AnalizaBankeBerzaIzdvajamo

17.5.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Fed još nije spreman da povede globalni monetarni zaokret Fed još nije spreman da povede globalni monetarni zaokret
Čini se da se inflacija u SAD stabilizovala na nešto višem nivou, što je posledica ekspanzivne fiskalne politike. Istovremeno, stopa američkog ekonomskog rasta je... Fed još nije spreman da povede globalni monetarni zaokret

Čini se da se inflacija u SAD stabilizovala na nešto višem nivou, što je posledica ekspanzivne fiskalne politike. Istovremeno, stopa američkog ekonomskog rasta je visoka, pa nema potrebe da se podstiče monetarnim merama, ocenio je za Biznis.rs Ivan Nikolić, viši naučni saradnik Ekonomskog instituta.

„Inflacija jeste opala, ali je još iznad ciljanog nivoa. To je stanje koje traje. Stanje koje se učvrstilo i osnažilo. Podaci potvrđuju argumente američke centralne banke za odlaganje početka procesa smanjenja kamatnih stopa“, istakao je Nikolić.

Inflacija u SAD pala je na 3,4 odsto u aprilu, u skladu sa očekivanjima ekonomista, što je navelo investitore da povećaju uloge na smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi ove godine i podiglo vrednosti njujorških berzanskih indeksa na rekordne visine, dok su prinosi na državne obveznice opali.

Dan pre objavljivanja podataka o inflaciju u aprilu, predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da je američka ekonomija „u poslednje vreme veoma dobro funkcionisala“, ali da su prvi meseci 2024. godine pokazali „nedostatak napretka“ u smanjenju inflacije na ciljana dva odsto.

Džerom Pauel / Foto: Beta-AP

Pauel je rekao da očekuje da će inflacija „mesec po mesec opadati na nivoe koji su slični nižim očitavanjima koje smo imali prošle godine“, ali da njegovo „poverenje u to nije tako visoko kao ranije“. Dodao je da Fed treba biti „strpljiv i dozvoliti restriktivnoj politici da obavi svoj posao“.

Prema Nikolićevim rečima, Pauelovo upozorenje je očekivano, jer je dinamika privrednih aktivnosti u SAD najveća među razvijenim zemljama, tako da bi popuštanje kamatnih stopa podgrejalo inflaciju.

„Što se tiče Feda, razloga za žurbu nema, jer nezaposlenost i dalje opada, a ekonomija raste, ali ostatak razvijenog sveta je u problemu, jer nema privrednog rasta ili je on minimalan“, kazao je naš sagovornik, prognozirajući da će Fed odluku o početku smanjenja kamatnih stopa verovatno prolongirati za jesen.

Nikolić je naveo da je pitanje kako će postupiti druge centralne banke, pre svih Evropska centralna banka (ECB), jer im se žuri sa smanjenjem kamatnih stopa, kako bi podstakli privredni rast. ECB čeka signal Feda, ali od njega za sada nema nagoveštaja o spremnosti na smanjenje kamatnih stopa.

„Nisu svi u istoj poziciji. Pitanje je da li je ECB spremna da inicira globalni monetarni zaokret. Verujem da će ECB i druge (zapadne) centralne banke iskomunicirati svoju odluku sa Fedom. Evropa je u sve većem problemu jer nema rasta, a njen javni dug se povećava“, rekao je naš sagovornik.

 • BIJUTI27

  19.5.2024 #1 Author

  Još da počnu da vraćaju dugove

  Odgovori

 • SUNCICA

  19.5.2024 #2 Author

  Oni samo odstampaju dodatno novca i spuste inflaciju

  Odgovori

 • SENSEI

  20.5.2024 #3 Author

  Bitno je da je sad situacija poprilično stabilna u SAD-u

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...