Rastući troškovi stanovanja i goriva još ne jenjavaju

Inflacija u SAD pala na 3,4 odsto u aprilu

BankeSvet

15.5.2024 16:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD pala na 3,4 odsto u aprilu Inflacija u SAD pala na 3,4 odsto u aprilu
Inflacija u SAD dodatno je usporila u aprilu, a indeks potrošačkih cena (CPI) bio je 3,4 odsto na godišnjem nivou, nakon 3,5 odsto u... Inflacija u SAD pala na 3,4 odsto u aprilu

Inflacija u SAD dodatno je usporila u aprilu, a indeks potrošačkih cena (CPI) bio je 3,4 odsto na godišnjem nivou, nakon 3,5 odsto u martu, prema podacima koje je u sredu objavio Biro za statistiku rada.

Iako inflacija ove godine nije opala onako brzo kao što se očekivalo, najnoviji podaci doneli su izvesno olakšanje za centralnu banku, kao i za građane.

„Nisam iznenađen podacima o inflaciji. Makroekonomske mere daju rezultate, ali potrebno je vreme da se pokažu njihovi efekti. Zbog nestabilne geopolitičke situacije, ratova i poremećaja u snabdevanju energentima, rezultati nisu došli u željenom roku“, ocenio je za Biznis.rs ekonomista Danilo Šuković.

Rastući troškovi stanovanja i goriva bili su ključni faktori američke inflacije u aprilu. Prema statističkim podacima, ova dva indeksa doprinela su više od 70 odsto ukupnog mesečnog povećanja. Energetski indeks porastao je u aprilu na 1,1 odsto, dok je indeks cene hrane ostao nepromenjen.

„Američka centralna banka će morati još da sačeka sa početkom smanjenja kamatnih stopa. To je očekivani scenario. Povišena inflacija i visoke kamatne stope najviše pogađaju građane sa fiksnim primanjima, ali Fed će verovatno da sačeka dodatne dokaze o održivom padu inflacije“, naveo je Šuković.

Indeks cena za sve stavke bez hrane i energije porastao je za 3,6 procenata tokom poslednjih 12 meseci. Indeks energije povećao se za 2,6 procenata za 12 meseci koji su završeni u aprilu. Indeks hrane povećao se za 2,2 odsto tokom poslednjih godinu dana.

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je ranije ove nedelje da centralna banka razmatra „zadržavanje politike na trenutnom kursu duže nego što se mislilo“, suočena sa inflacijom u SAD koja je postala izraženija nego što se očekivalo.

Predsednik Feda ocenio je da je američka ekonomija „u poslednje vreme veoma dobro funkcionisala“, ali da su prvi meseci 2024. godine pokazali „nedostatak napretka“ u smanjenju inflacije na cilj od dva odsto centralne banke.

Analitičari su ocenili da Pauelovi navodi sugerišu da Fed izgleda gleda preko julske sednice i više je orijentisan ka septembru za mogući prvi rez, dok je on sam izjavio da “veoma mala verovatnoća“ da će biti povećanja kamata. Prvi naredni sastanak Fedovog Komiteta za otvoreno tržište koji odlučuje o visini kamatnih stopa biće održan 11. i 12. juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.