Kristin Lagard uverena da je inflacija u evrozoni pod kontrolom

Evropska centralna banka spremna da prva počne sa smanjivanjem kamatnih stopa

AnalizaBankeBerzaEUIzdvajamoPoslovanje

23.5.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Evropska centralna banka spremna da prva počne sa smanjivanjem kamatnih stopa Evropska centralna banka spremna da prva počne sa smanjivanjem kamatnih stopa
Posle izjave predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) da je „zaista uverena da je inflacija u evrozoni pod kontrolom“, javnost bi trebalo... Evropska centralna banka spremna da prva počne sa smanjivanjem kamatnih stopa

Posle izjave predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) da je „zaista uverena da je inflacija u evrozoni pod kontrolom“, javnost bi trebalo da odahne jer je inflacija okončana i sledi početak smanjenja kamatnih stopa, ocenila je u razgovoru za Biznis.rs profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

„Po mom mišljenju, posle izjave ‘zaista sam uverena’ nema drugog smislenog poteza osim smanjenja kamata. Najpre je bila potrebna ovakva izjava, uz uslov da se ništa nepredviđeno ne dogodi u narednih nekoliko nedelja“, navela je naša sagovornica.

Podsetimo, predsednica ECB izjavila je u sredu da je „zaista uverena“ da je inflacija u evrozoni pod kontrolom, kako se efekti energetske krize i zagušenja u lancima snabdevanja smanjuju. ECB je praktično obećala smanjenje kamatnih stopa 6. juna, pa su donosioci politika sada preusmerili pažnju na raspravu o tome gde će kamatne stope ići nakon toga.

„Prognoza koju imamo za sledeću i godinu posle nje veoma je blizu cilja (dva odsto), ako ne i na cilju. Dakle, uverena sam da smo prešli u fazu kontrole. Zaista sam uverena da imamo inflaciju pod kontrolom,“ rekla je Lagard, prenosi Reuters.

Inflacija u evrozoni u aprilu je bila 2,4 odsto.

novac
Foto: Pexels.com

„Sasvim je očekivano od predsednice ECB da tako nešto kaže, ali ne znači da je to tačno. Možda će doći do smanjenja kamatnih stopa, ali evrozona je u opadanju. Kako god da odluče, suštinski nema prepuštanja situacije zakonima slobodnog tržišta“, rekao je za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Prema njegovim rečima, potreba za smanjenjem kamatnih stopa je realna jer treba podstaći privredni rast, ali onda opet preti inflacija.

Lagard je takođe navela da Evropa mora da bude spremna za mogući reizbor Donalda Trumpa (Donald Trump) za predsednika SAD, jer će „to imati posledice, bilo kroz tarife ili na druge načine i sredstva“.

„Na našu žalost, EU koja nam je najveći ekonomski partner je u opadanju. EU sada plaća gas višestruko skuplje nego kada je uvozila iz Rusije. Nema više ni jeftinog uvoza iz Kine. SAD su upravo u vreme Trampa uvele carine na aluminijum i čelik iz EU, tako da njenom ekonomskom stradanju nema kraja“, ocenjuje profesor Savić.

Prema rečima guvernera Banke Finske i bivšeg evropskog komesara za proširenje Olija Rena (Oli Rehn), ECB ne mora da sledi korake američkih Federalnih rezervi i mogla bi početi sa smanjenjem kamatnih stopa već u junu.

„Iako ne vodimo politiku u vakuumu, ECB nije federalni distrikt američkih Federalnih rezervi“, rekao je Ren.

S obzirom na to da su potrošačke cene sada u opadanju, izgleda da bi evropski donosioci politika mogli prvi da smanje troškove zaduživanja na svom sledećem sastanku u junu. „Opadajući trend“ inflacije u evrozoni i „umereni rast plata“ znače da postoji „jak razlog za početak ublažavanja monetarne politike i smanjenje stopa u junu“, rekao je Ren.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...