Predsednica ECB najavila ublažavanje monetarne politike

Lagard: Početak smanjenja kamatnih stopa „u kratkom roku“

BankeEU

17.4.2024 10:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Lagard: Početak smanjenja kamatnih stopa „u kratkom roku“ Lagard: Početak smanjenja kamatnih stopa „u kratkom roku“
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde), izjavila je da je banka i dalje na putu da „u razumnom kratkom roku“ počne sa... Lagard: Početak smanjenja kamatnih stopa „u kratkom roku“

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde), izjavila je da je banka i dalje na putu da „u razumnom kratkom roku“ počne sa smanjenjem kamatnih stopa, pod uslovom da ne dođe do velikih šokova sa Bliskog istoka ili drugih geopolitičkih žarišta.

Lagard je u utorak rekla da ECB „posmatra dezinfacioni proces“ u skladu sa svojim prognozama, što je čini sigurnom da će inflacija u evrozoni dostići cilj od dva odsto do sredine sledeće godine, iako je put do tamo verovatno „trnovit“.

„Ako ne doživimo veliki šok u razvoju situacije, idemo ka trenutku kada moramo da ublažimo restriktivnu monetarnu politiku koju imamo, u razumnom kratkom roku“, rekla je šefica ECB za CNBC. Ona je istakla da ECB „stalno prati“ uticaj rastućih tenzija na Bliskom istoku i drugde, kao i da su one „relativno umerene“.

Podsetimo, godišnje inflacija u evrozoni u martu opala je na 2,4 procenta, što je bilo niže od predviđanja. To je podstaklo očekivanja da će ECB do leta početi da smanjuje kamatne stope.

Lagard je prošle nedelje posle sastanka ECB istakla da se ne obavezuje unapred na bilo koji nivo kamatnih stopa, već da bi „bilo prikladno smanjiti trenutni nivo ograničenja monetarne politike“, ako Upravni savet bude siguran u održiv povratak inflacije u ciljani okvir.

„Ako bi ažurirana procena Saveta guvernera o izgledima za inflaciju, dinamika osnovne inflacije i snaga prenosa monetarne politike dodatno povećali njegovo uverenje da inflacija konvergira ka cilju na održiv način, bilo bi prikladno smanjiti trenutni nivo restrikcije monetarne politike“, saopštila je ECB posle sastanka 11. aprila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...