Nastavak visokog rasta plata i slabe produktivnosti održavaju inflaciju

Lagard: ECB se neće obavezati na dinamiku smanjenja kamatnih stopa

BankeEUNovac

20.3.2024 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Lagard: ECB se neće obavezati na dinamiku smanjenja kamatnih stopa Lagard: ECB se neće obavezati na dinamiku smanjenja kamatnih stopa
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da ECB neće biti u stanju da se posveti određenom putu smanjenja kamatnih stopa... Lagard: ECB se neće obavezati na dinamiku smanjenja kamatnih stopa

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da ECB neće biti u stanju da se posveti određenom putu smanjenja kamatnih stopa čak i kada počne da ublažava monetarnu politiku, uprkos znakovima da je rast plata dostigao vrhunac u evrozoni.

Lagard je rekla u sredu u Frankfurtu da će nastavak visokog rasta plata i slabe produktivnosti dovesti do toga da inflacija usluga „ostane povišena veći deo ove godine“, prenosi Financial Times. „Naše odluke će morati da ostanu zavisne od podataka i od sastanka do sastanka, reagujući na nove informacije koje budu dolazile“, navela je predsednica ECB.

Prema njenim rečima, to implicira da, čak i nakon prvog smanjenja stope, ECB ne može da se unapred obaveže na određenu putanju snižavanja stope, „koliko god to bilo primamljivo i koliko god bi svako želeo to da vidi“.

Ranije ove godine u Davosu Lagard je najavila da će ECB verovatno smanjiti kamatne stope na leto, ali je naglasila da će odluka zavisiti od podataka, kao i da još postoji nivo neizvesnosti i neki pokazatelji nisu fiksirani na željenom nivou.

Upravni savet ECB odlučio je ranije ovog meseca da tri ključne kamatne stope ostanu nepromenjene. Od prethodnog sastanka Upravnog saveta u januaru, inflacija je dodatno opala, saopštila je tom prilikom ECB.

U poslednjim projekcijama ECB, inflacija je revidirana naniže u 2024. godini, što uglavnom odražava smanjenje cena energije. ECB predviđa da će inflacija u proseku iznositi 2,3 odsto u tekućoj godini, a 2,0 u narednoj, dok je prognoza za 2026. godinu 1,9 odsto. Projekcije bazne inflacije, takođe su korigovane naniže.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *