Poslovni plan za naredne tri godine

Eni prikuplja novac od prodaje upstream imovine

BiznisEU

2.7.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Eni prikuplja novac od prodaje upstream imovine Eni prikuplja novac od prodaje upstream imovine
Italijanska energetska grupa Eni nastoji da prikupi više od četiri milijarde evra (4,3 milijarde dolara) od prodaje svog globalnog upstream poslovanja, rekli su ljudi... Eni prikuplja novac od prodaje upstream imovine

Italijanska energetska grupa Eni nastoji da prikupi više od četiri milijarde evra (4,3 milijarde dolara) od prodaje svog globalnog upstream poslovanja, rekli su ljudi upoznati sa tim.

Prodaja bi bila deo šire strategije raspolaganja imovinom vrednom osam milijardi evra u naredne tri godine. Jedinice koje bi mogle biti kandidati za plan prodaje imovine uključuju neke operacije u Indoneziji i na Kipru, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani, piše Seebiz.

Dvosmerni pristup koji je izradio glavni izvršni direktor Klaudio Deskalci (Claudio Descalzi) predviđa da Eni prodaje imovinu uključujući manje projekte koji bi mogli biti privlačni lokalnim kupcima, dok, prema rečima ljudi, takođe odmerava prodaju udela u nekim velikim projektima.

Predstavnik Enija je odbio da komentariše.

Eni je signalizirao da želi da postepeno monetizuje aktivnosti vezane za ugljovodonike kako bi finansirao svoj plan energetske tranzicije, a Deskalci sledi takozvani satelitski model – izdvajanje divizija i partnerstvo sa spoljnim investitorima, sa ciljem da ih na kraju uvrsti na berzu. Ovo bi uključivalo kompanije kao što su specijalista za obnovljivu energiju Plenitude i ogranak za biorafinaciju i mobilnost kompanije Enilive.

Kompanija bi potencijalno mogla da prikupi 850 miliona evra na milijardu evra prodajom svojih sredstava na Aljasci američkom Hilcorpu, dok bi sličan iznos mogao da se prikupi prodajom 30 odsto udela u svojim operacijama u Obali Slonovače.

Eni, takođe, planira da reorganizuje svoje aktivnosti u Italiji kako bi ih pregrupisao u jednu jedinicu, iako su rasprave o tom potezu u toku i konačna odluka još nije doneta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.