Program Interreg IPA Južni Jadran

Za projekte saradnje Italije, Crne Gore i Albanije 38 miliona evra

BiznisInvesticijeTurizam

11.6.2024 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za projekte saradnje Italije, Crne Gore i Albanije 38 miliona evra Za projekte saradnje Italije, Crne Gore i Albanije 38 miliona evra
Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredeljeno 38 miliona evra, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva... Za projekte saradnje Italije, Crne Gore i Albanije 38 miliona evra

Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredeljeno 38 miliona evra, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva Evropske unije (EU), saopšteno je na nacionalnom Info danu u Podgorici. Info dan je bio posvećen pozivu za standardne projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran.

Otvarajući događaj, državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator, Bojan Božović, istakao je da je saradnja Italije, Albanije i Crne Gore od ključne važnosti za razvoj i prosperitet tih država.

„Kroz prethodni program saradnje postavili smo čvrste temelje za zajedničku budućnost regije Južnog Jadrana, uz finansijsku podršku EU. Ovo područje, bogato istorijom, kulturom i prirodnim lepotama, poseduje ogroman potencijal, koji udruženim snagama možemo aktivirati i tako poboljšati kvalitet života, rešavajući zajedničke izazove i koristeći brojne mogućnosti koje su nam na raspolaganju“, kazao je Božović, prenela je Mina.

On je podsetio da je prethodni program prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore rezultirao sa više od 100 projekata ukupne vrednosti oko 84 miliona evra.

„Uveren sam da ćemo dobiti kvalitetne prekogranične projekte usmerene na razvoj inovacija, jačanje konkurentnosti, borbu protiv klimatskih promena, povezanost između i unutar naših zemalja, socijalnu politiku i održivi turizam“, naveo je Božović.

Program Interreg IPA Južni Jadran 2021-2027 je nastavak prethodnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020. Programsko područje obuhvata italijanske regije Pulja i Molize, kao i čitave teritorije Albanije i Crne Gore.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 6. septembar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.