nemačka, italija, poljska i bugarska protive se aktuelnom predlogu

EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora

AutomobiliEUU fokusu

3.3.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora
Evropska komisija je pod pritiskom Nemačke odložila glasanje o opštoj zabrani registracije novih automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje od 2035. Odluku o pomeranju... EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora

Evropska komisija je pod pritiskom Nemačke odložila glasanje o opštoj zabrani registracije novih automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje od 2035. Odluku o pomeranju glasanja u petak je saopštila Švedska koja u ovom polugođu predsedava Evropskoj uniji.

Članice EU su u oktobru dogovorile zabranu puštanja u saobraćaj novih automobila koji ispuštaju gasove sa efektom staklene bašte.

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising (Volker Wissing) je ove nedelje zapretio vetom ako zabrana ne izuzme motore koji umesto fosilnog sagorevaju klimatski neutralno sintetičko gorivo. On je glas Berlina uslovio predlogom koji ostavlja vrata otvorenim takvom gorivu, a time i automobilima sa klasičnim motorom, piše agencija DPA.

Za usvajanje dokumenta, neophodna je podrška 15 od 27 članica EU sa najmanje 65 odsto od ukupnog stanovništva. Postojećem predlogu se protive i Italija, Poljska i Bugarska, tako da bez glasa Nemačke predlog ne prolazi.

Dugo se očekivalo da će glasanje, poslednji korak posle dugih pregovora i oktobarskog sporazuma, biti samo formalnost.

Vising, međutim, navodi da Evropska komisija uopšte nije reagovala na zahtev Nemačke da predloži rešenje sa takozvanim e-gorivom, mada su se članice još ranije, u junu, o tome dogovorile.

  • SUNCOKRET

    3.3.2023 #1 Author

    U pravu su Nemci. Sta to znaci ukinuti vozila sa klasičnim motorima, da mnogi neće uopšte moći sebi da priušte automobil. Polako ali sigurno nam ukidaju slobodu pod nekim tobožnje opravdanim stavovima koji potiču od zelene agende.

    Odgovori

  • Jovana24

    3.3.2023 #2 Author

    Bas interesantno i krajnje neobicno haha.

    Odgovori

  • TATJANA

    4.3.2023 #3 Author

    Ne bi bilo opravdanja realnih za tako nesto

    Odgovori

  • Milovan94

    5.3.2023 #4 Author

    Sigurno imaju debeli razlog zašto su odložili

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.3.2023 #5 Author

    Logicno je da se protive,ne mogu svi da voze el.automobile…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...