obaveza avio-kompanija stupa na snagu 2025. godine

EU podržala novi zakon o upotrebi održivih goriva u vazduhoplovstvu

BiznisEU

26.4.2023 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU podržala novi zakon o upotrebi održivih goriva u vazduhoplovstvu EU podržala novi zakon o upotrebi održivih goriva u vazduhoplovstvu
Institucije Evropske unije složile su se kasno u utorak o novom zakonu koji obavezuje vazduhoplovnu industriju da koristi održivija goriva od 2025. godine. Evropska... EU podržala novi zakon o upotrebi održivih goriva u vazduhoplovstvu

Institucije Evropske unije složile su se kasno u utorak o novom zakonu koji obavezuje vazduhoplovnu industriju da koristi održivija goriva od 2025. godine.

Evropska komisija je u sredu u saopštenju pozdravila da su pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta EU postigli dogovor o njenom predlogu, prenosi Anadolu Agency.

„Nova pravila će pomoći u dekarbonizaciji sektora vazduhoplovstva tako što će od dobavljača goriva zahtevati da mešaju održiva avionska goriva sa kerozinom u sve većim količinama od 2025. godine“, saopštila je Evropska komisija.

Snabdevači avionskog goriva biće obavezni da mešaju najmanje dva odsto održivog goriva u kerozin i postepeno povećavaju njegov udeo na 70 procenata do 2050. godine.

Zakon će takođe zahtevati od operatera aviona da promene svoju praksu tankovanja i utovare samo potrebnu količinu za let pre polaska na aerodrome kako bi izbegli dodatne emisije.

Evropski parlament i Savet EU tek treba da zvanično usvoje zakone, ali će to biti samo formalnost nakon njihovog dogovora.

Zakon je poslednji deo glavnog klimatskog paketa EU pod nazivom „Fit for 55“, koji ima za cilj da smanji emisiju gasova staklene bašte u bloku za najmanje 55 procenata do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine kako bi se postigla neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...