nedostatak rezervnih delova

Isporuke novih aviona kasne, kapacitet letova ograničen

BiznisSvet

20.4.2023 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Isporuke novih aviona kasne, kapacitet letova ograničen Isporuke novih aviona kasne, kapacitet letova ograničen
Kapacitet letelica avio-kompanija na globalnom nivou biće manji od očekivanog ove godine i ostaće ograničen najranije do 2025. godine, upozorio je generalni direktor IATA... Isporuke novih aviona kasne, kapacitet letova ograničen

Kapacitet letelica avio-kompanija na globalnom nivou biće manji od očekivanog ove godine i ostaće ograničen najranije do 2025. godine, upozorio je generalni direktor IATA Vili Volš (Willie Walsh), zbog kašnjenja u isporuci novih aviona i nedostatka rezervnih delova.

„Ne mogu da vidim da se nešto zaista ili značajno poboljšava verovatno najranije do 2025. godine, a možda čak i nakon te godine“, rekao je Volš za Reuters na marginama konferencije u Dablinu.

Avio-kompanije, u nadi da će iza sebe ostaviti godine ograničenja zbog pandemije, očekuju da će se potražnja za putovanjima oporaviti i vratiti na nivo iz 2019. godine, ali nedostatak aviona koji bi zadovoljili potražnju mogao bi da zaustavi rast.

Proizvođači aviona Boeing i Airbus osećaju veliki pritisak zbog uskih grla u lancima snabdevanja i to dovodi do kašnjenja isporuke, a Volš je rekao da su mu šefovi avio-kompanija takođe preneli da nema dovoljno rezervnih delova, posebno za motore.

„To znači da će kapacitet biti nešto manji nego što je industrija predvidela“, rekao je Volš, i dodao da očekuje da će smanjenje za ovu godinu biti u niskom jednocifrenom opsegu, prenosi Reuters.

Prošle nedelje, Boeing je najavio novo zaustavljanje isporuka 737 zbog problema sa dobavljačima, dok su industrijski izvori saopštili da je Airbus počeo da obaveštava avio-kompanije o kašnjenjima isporuke za 2024. godinu, za svoju najprodavaniji A320 porodicu mlaznjaka.

Rayanair, najveća evropska avio-kompanija, upozorila je u sredu da će smanjiti svoj julski raspored letova, jer očekuje da će isporuka oko 10 aviona Boeing 737 MAX biti odložena zbog problema u proizvodnji.

  • MAJA

    21.4.2023 #1 Author

    I avio industrija je u problemima, sa nabavkom, sa strajkovima, otkazivanje letova..

    Odgovori

  • Boba321

    23.4.2023 #2 Author

    Avio industrija u krizi od korone ne mogu da se oporave

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...