Avio-prevoznici zabrinuti

Airbus najavio duži period čekanja za isporuke XLR modela aviona

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSvet

1.3.2023 19:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Airbus najavio duži period čekanja za isporuke XLR modela aviona Airbus najavio duži period čekanja za isporuke XLR modela aviona
Kompanija Airbus saopštila je kupcima da će se duže čekati na novi dalekometni A321XLR model, navode osobe upoznate sa situacijom, što povećava pritisak na... Airbus najavio duži period čekanja za isporuke XLR modela aviona

Kompanija Airbus saopštila je kupcima da će se duže čekati na novi dalekometni A321XLR model, navode osobe upoznate sa situacijom, što povećava pritisak na avio-prevoznike koji pokušavaju da dođu do novih aviona kako bi zadovoljili sve veću potražnju za putovanjima.

Zakašnjenja su različita u zavisnosti od avio-prevoznika, pri čemu isporuke stižu u roku od nekoliko meseci, navode anonimni izvori. Airbus se bori sa zastojima u proizvodnji, a aktivnosti kompanije usporava i regulatorna kontrola novog uskotrupnog mlaznjaka pravljenog za letove od Londona do Majamija ili od Tokija do Sidneja, piše Bloomberg.

Airbas je prvobitno imao za cilj da dovede XLR model na tržištu predstavi do 2023. godine, ali je taj rok pomerio na sredinu 2024. pošto su evropski i američki regulatori pokrenuli kontrolu zbog potencijalne opasnosti od požara. Mlaznjak će imati dodatni rezervoar za gorivo koji će biti ugrađen u njegovu strukturu iza točkova i direktno ispod nogu putnika. 

Kupci su zabrinuti da bi regulatorna kontrola mogla uticati na odlaganje ulaska aviona na tržište čak do kraja 2024. ili početkom 2025. godine, rekli su izvori.

Model XLR pojavio se kao zamena za Boeing 757, koji se više ne proizvodi. Airbus bi trebalo da isporuči 500 ovih aviona kupcima kao što su American Airlines Group, JetBlue Airways i United Airlines Holdings. 

Uskotrupni avion je dizajniran za letove do 4.700 nautičkih milja (8.700 kilometara), pri čemu sagoreva 30 odsto manje goriva od svojih prethodnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...