Aktiviran evropski Zakon o digitalnim uslugama

EU pokrenula istragu protiv platforme X

EU

19.12.2023 12:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU pokrenula istragu protiv platforme X EU pokrenula istragu protiv platforme X
Evropska unija istražuje kompaniju za društvene medije X zbog sumnje za kršenje obaveza, delimično u vezi sa objavama nakon napada Hamasa na Izrael. To... EU pokrenula istragu protiv platforme X

Evropska unija istražuje kompaniju za društvene medije X zbog sumnje za kršenje obaveza, delimično u vezi sa objavama nakon napada Hamasa na Izrael. To je prva evropska istraga prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA).

DSA je stupio na snagu u novembru prošle godine i zahteva od velikih online platformi i pretraživača da učine više u borbi protiv nelegalnog sadržaja i rizika po javnu bezbednost, prenosi Reuters. Istraga će se fokusirati na suzbijanje širenja nelegalnog sadržaja u EU i na efikasnost mera preduzetih u borbi proriv manipulacije informacijama, uključujući sistem „zabeleški zajednice“, saopštila je Evropska komisija.

Ranije ove godine platforma X pokrenula je funkciju „zabeleške zajednice“, koja omogućava korisnicima da komentarišu postove kako bi označili lažni ili obmanjujući sadržaj, u stvari da proveraju činjenice umesto namenskog tima za proveru činjenica.

Istraga će takođe ispitati različite aspekte poslovanja kompanije, uključujući pristup podacima kompanije X. Istraživači društvenih mreža otkazali su, suspendovali ili promenili više od 100 studija o platformi X od kada je bivšu kompaniju Twitter preuzeo Ilon Mask (Elon Musk) i ograničio pristup platformi.

Visoki zvaničnik EU istakao je da pokretanje istrage ne podrazumeva da je X proglašen krivim niti upućuje na to da je prekršio DSA, već da samo ima osnova za detaljnu istragu. Kompanija X saopštila je da je posvećena poštovanju DSA i da sarađuje u regulatornom procesu. Kompanija je istakla da je važno da proces ostane izvan političkog uticaja.

Nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra, X i druge društvene mreže bile su, kako se navodi, preplavljene lažnim informacijama i fotografijama. X je u grupi velikih tehnoloških kompanija koje se suočavaju sa pojačanim nadzorom u okviru DSA, ali je samo protiv kompanije X, za sada, pokrenuta istraga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...