Dva dana nakon otvaranja pregovora sa Kijevom

EU ponovo uvodi carine na uvoz hrane iz Ukrajine

EU

27.6.2024 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU ponovo uvodi carine na uvoz hrane iz Ukrajine EU ponovo uvodi carine na uvoz hrane iz Ukrajine
Evropska unija ponovo će od petka uvesti carine na uvoz šećera i jaja iz Ukrajine, koristeći „hitnu kočnicu“, mehanizam koji je osmišljen da umiri... EU ponovo uvodi carine na uvoz hrane iz Ukrajine

Evropska unija ponovo će od petka uvesti carine na uvoz šećera i jaja iz Ukrajine, koristeći „hitnu kočnicu“, mehanizam koji je osmišljen da umiri farmere koji su protestovali širom EU ranije ove godine. Ovaj potez dolazi samo dva dana nakon što je EU formalno započela pregovore o članstvu sa Kijevom.

Carine od 89 evra po toni ukrajinske ovsene kaše ponovo su uvedene prošle nedelje i trajaće do juna 2025. godine, a slična odluka o jajima i šećeru je predviđena za petak, prema rečima dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom. Ponovno uvođenje carina naglašava koliko će pregovori o pristupanju Kijeva biti teški, ocenjuje Financial Times.

Ukrajina je poljoprivredna sila koja može da proizvodi hranu jeftinije od država članica EU i mogla bi da postane glavni korisnik poljoprivrednih subvencija, što je pozicija koju trenutno drži Francuska.

Brisel je pristao da ukine sve carine i kvote na ukrajinski uvoz hrane u junu 2022. godine, četiri meseca nakon početka rata kako bi povećao prihode Kijeva. Međutim, u roku od nekoliko meseci, farmeri u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i drugim susednim zemljama žalili su se da im je ukrajinski uvoz preplavio tržište i izgurao ih u drugi plan.

Ove zemlje su jednostrano uvele embargo na mnoge poljoprivredne proizvode iz Ukrajine, dopuštajući njihov ulazak samo za dalji tranzit, čime su prekršili zakon EU. Države članice EU produžile su režim slobodne trgovine do 2025. godine, ali su uvele ograničenja kao odgovor na proteste domaćih farmera.

EU namerava da ponovo uvede carine na ukrajinsku živinu, jaja, šećer, ovas, kukuruz, med i zrno, ako količine premaše prosečan uvoz iz 2022. i 2023. godine. Ovas je već dostigao taj nivo, sa više od 6.440 tona uvezenih od 1. januara, a sada i jaja išećer.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.