EVROPA U PROBLEMU ZBOG MANJKA RADNE SNAGE Nedostaju sezonski radnici za poljoprivredu

EUVesti

7.4.2020 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPA U PROBLEMU ZBOG MANJKA RADNE SNAGE Nedostaju sezonski radnici za poljoprivredu EVROPA U PROBLEMU ZBOG MANJKA RADNE SNAGE Nedostaju sezonski radnici za poljoprivredu
Veliki problem na koji su ovog proleća naišli poljoprivrednici širom Evrope u vreme pandemije korona virusa jeste nedostatak sezonskih radnika, najviše zbog ograničenja koje... EVROPA U PROBLEMU ZBOG MANJKA RADNE SNAGE Nedostaju sezonski radnici za poljoprivredu

Veliki problem na koji su ovog proleća naišli poljoprivrednici širom Evrope u vreme pandemije korona virusa jeste nedostatak sezonskih radnika, najviše zbog ograničenja koje su zemlje EU uvele radi sprečavanja širenja ove bolesti. Evropska komisija je radi rešavanja ovog problema pozvala svoje članice da omoguće dolazak stotina hiljada sezonskih radnika za potrebe poljoprivrede i predložila da se i oni uvrste u grupu neophodnih radnika, poput onih u zdravstvu i policiji.

Članice EU-a treba da omoguće dolazak stotina hiljada sezonskih radnika koji rade u poljoprivredi, usprkos nacionalnim merama u borbi protiv koronavirusa, poručila je u ponedeljak Europska komisija a prenosi Euraktiv. Države širom Europske unije obnovile su granične kontrole i zabranile ulaske na svoje teritorije kako bi zaustavile širenje korona virusa, što će imati štetne posledice na prehrambenu i medicinsku proizvodnju, kao i za prekogranične radnike.

Komisija je istakla pitanje sezonskih radnika, posebno onih na farmama, koje bi trebalo takođe proglasiti neophodnim kako bi mogli prelaziti granice. Važnima se smatraju oni radnici koji rade u područjima zdravstva, policije i trgovine, smatra EK. Primer je Luksemburg u kojem većina radnika u bolnicama živi u Belgiji ili Francuskoj.

Francuska i Nemačka godišnje zajedno imaju oko 500.000 sezonskih radnika, a sada razmatraju kako da osiguraju uspešnu berbu voća i povrća u novim okolnostima. Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume prošle nedelje je pozvao u pomoć one koji su zbog korona virusa otpušteni sa svojih radnih mesta. Međutim, vodeća evropska udruženja farmera izrazila su sumnju da će takvi radnici biti voljni da nadoknade novonastali nedostatak radne snage.

Evropska komisija je u ponedeljak poručila da države treba da uspostave jednostavne i brze procedure koje će osigurati lak prelaz granice za radnike koji prođu zdravstvenu proveru. Oko 1,5 miliona ljudi u EU živi u jednoj a radi u drugoj državi.

Prošle nedelje Evropska komisija je pozvala članice da vreme prelaska robe preko granice ograniče na 15 minuta. Ta mera se uspešno sprovodi, osim na nekim prelazima poput onih na mađarskim granicama gde su kolone dugačke i do 4 kilometara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...