Pojačana potražnja za rezervacijama letova

Evropske avio-kompanije očekuju rekordan broj putnika na leto

EU

5.2.2024 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 4

Evropske avio-kompanije očekuju rekordan broj putnika na leto Evropske avio-kompanije očekuju rekordan broj putnika na leto
Evropske avio-kompanije pripremaju se za rekordan broj putnika tokom predstojećeg leta, jer je velika potražnja za rezervacijama unapred, uprkos ekonomskim nedaćama i visokim cenama... Evropske avio-kompanije očekuju rekordan broj putnika na leto

Evropske avio-kompanije pripremaju se za rekordan broj putnika tokom predstojećeg leta, jer je velika potražnja za rezervacijama unapred, uprkos ekonomskim nedaćama i visokim cenama karata.

Najnoviji rezultati u tri velike evropske niskobudžetne kompanije Rayanair, Easyjet i Wizz Air, pokazuju na rane znakove jake lernje potražnje, kao i na povećanje cena karata, prenosi Financial Times.

Indikacije da potrošači daju prioritet putovanjima podstakli su avio-kompanije da povećaju broj letova tokom leta. Procenjuje se da će evropski avio prevoznici imati na raspolaganju 817,5 miliona sedišta u periodu od aprila do oktobra, što je najveći zabeležen broj.

„Potražnja je i dalje veoma jaka širom sveta“, naveo je izvršni direktor kompanije Wizz Air Jozef Varadi. Easyjet je potvrdio da su cene znatno više od prošlogodišnjih, kao i da je tokom najprometnijih perioda rezervacija od početka ove godine, punio dva aviona za minut.

Očekuje se da će prilagođeni operativni prrofit za šest najvećih evropskih avio-kompanija dostići 10,5 milijardi evra u 2024. godini, prema procenama softverske kompanije FactSet, u odnosu na 9,2 milijarde evra prošle godine.

Januar je jedan od najprometnijih perioda rezervisanja za odmor, koji pruža uvid u trgovanje do kraja godine. Prema podacima koje je EU objavila u oktobru, cene avionskih karata u Evropi bile su između 20 i 30 odsto više tokom leta 2023. godine u poređenju sa cenama iz 2019.

  • LJUBOMIR

    5.2.2024 #1 Author

    To je to
    Korona prošla, rat nije više aktuelan
    Logično očekivanje

    Odgovori

  • LEBRON

    5.2.2024 #2 Author

    Bravo samo neka se putuje

    Odgovori

  • AJA

    5.2.2024 #3 Author

    Ocigledno da se avio – saobracaj oporavlja.

    Odgovori

  • Dux011

    5.2.2024 #4 Author

    Super!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...