Oporavak avio-prevoza nakon pandemije

Velike avio-kompanije očekuju dvostruko veću dobit za ovu godinu

Svet

6.6.2023 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Velike avio-kompanije očekuju dvostruko veću dobit za ovu godinu Velike avio-kompanije očekuju dvostruko veću dobit za ovu godinu
Velika potražnja za putovanjima nakon pandemije učinila je da globalne avio-kompanije više nego udvostruče svoju prognozu za dobit za ovu godinu i umesto ranije planiranih... Velike avio-kompanije očekuju dvostruko veću dobit za ovu godinu

Velika potražnja za putovanjima nakon pandemije učinila je da globalne avio-kompanije više nego udvostruče svoju prognozu za dobit za ovu godinu i umesto ranije planiranih 4,7 milijardi dolara, sada očekuju čak 9,8 milijardi dolara, prenosi agencija Mina.

I pored velike inflacije, postoji veliko interesovanje kada su u pitanju putovanja, a pritisak oko cena nafte, takođe, ublažen je ove godine.

„Mnogi ljudi ne samo da moraju, već žele da putuju i nastaviće to da čine tokom godine“, rekao je Vili Volš (Willie Walsh), glavni direktor Međunarodnog udruženja avio-prevoznika (IATA).

Visina prihoda za ovu godinu približava se predpandemijskim nivoima, popevši se na očekivane 803 milijarde dolara u odnosu na 838 milijardi u 2019. godini pre izbijanja pandemije.

Ipak, brzo rastući oporavak avio-industrije ima i dalje izazove sa kojima treba da se izbori. U pitanju su problemi sa lancem snabdevanja, kao i poskupljivanje cena aerodromskih taksi.

Čini se da konačni zaključak gospodina Volša nije optimističan. On je istakao da trenutno nizak nivo profitabilnosti industrije nije održiv, uprkos tome što postoji potražnja. Avio-sektor ostvaruje prihod od oko 2,25 dolara po putniku, što je manje od cene jedne kafe ili karte za podzemnu železnicu.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...