nemačka i poljska vode na "prljavoj" listi

Fabrike na ugalj čine 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u EU

EkologijaEUU fokusu

23.5.2023 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fabrike na ugalj čine 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u EU Fabrike na ugalj čine 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u EU
Elektrane na ugalj bile su 10 najvećih emitera u Evropskoj uniji prošle godine, a na listi dominiraju one u Nemačkoj i Poljskoj, otkrila je... Fabrike na ugalj čine 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u EU

Elektrane na ugalj bile su 10 najvećih emitera u Evropskoj uniji prošle godine, a na listi dominiraju one u Nemačkoj i Poljskoj, otkrila je u utorak nova analiza energetskog istraživačkog centra Ember.

Elektroenergetski sektor je prošle godine iznosio 739 miliona tona CO2 (CO2e), što je otprilike polovina emisija u sistemu Evropske unije za trgovinu emisijama (EU-ETS). Ugalju se pripisuje više od 60 odsto emisija u energetskom sektoru, a dve trećine idu na teret Nemačkoj i Poljskoj, prenosi Anadolu Agency.

Prema analizi, prvih 10 elektrana na ugalj činile su četvrtinu svih emisija iz elektroenergetskog sektora u prošloj godini i 13 odsto ukupnih emisija EU evidentiranih u ETS-u.

Sistem obuhvata više od 10.000 instalacija u različitim sektorima, uključujući elektroenergetiku, avijaciju i druge industrije kao što su rafinerije cementa, čelika i nafte.

„Fabrike na ugalj su višestruki prekršioci prljave liste EU“, rekla je Emberova analitičarka Harijet Foks (Harriet Fox) i dodala da bi bilo dobro za Evropu da se što pre oslobodi uglja.

Foto: PXhere.com

Sedam elektrana na ugalj je bilo među 10 najboljih svake godine u protekloj deciniji. PGE-ova elektrana Belhatov u Poljskoj je na vrhu liste kao i od kada je ETS počeo 2005. godine.

Nemački RVE i EPH i poljski PGE dominirali su emisijama u elektroenergetskom sektoru šestu godinu zaredom jer su svaki emitovao skoro isto toliko CO2e kao i italijanski energetski sektor 2022. godine.

Osim elektrana na ugalj u Nemačkoj i Poljskoj, bugarska fabrika na ugalj Maritsa East 2 svrstala se na 10. mesto najvećeg emitera u EU.

Prema analizi, iako ugalj i dalje dominira emisijama u EU, dugoročni pad energije iz uglja je jasan jer su emisije uglja 2022. bile niže nego pre jedne decenije.

Emisije električne energije iz uglja u Evropi porasle su za samo šest odsto prošle godine u poređenju sa 2021, uprkos zabrinutosti da će se Evropa vratiti energiji uglja tokom globalne gasne krize pogoršane ruskim ratom u Ukrajini.

Ember je saopštio da su dva najveća emitera energije iz uglja u EU-ETS, Nemačka i Poljska, zabeležile pad u emisijama električne energije iz uglja, iako Nemačka napreduje brže.

One su pale za 37 odsto u poslednjoj deceniji u Nemačkoj, koja ima za cilj postepeno gašenje elektrana na ugalj 2030. godine. Poljska, međutim, tek treba da odredi datum povlačenja uglja i smanjila je emisiju električne energije iz njega za samo 12 odsto u poslednjih 10 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...