Pobeda američke kompanije u sudskom procesu u Luksemburgu

Google izbegao kaznu EU od 1,5 milijardi evra

EU

18.9.2024 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

Google izbegao kaznu EU od 1,5 milijardi evra Google izbegao kaznu EU od 1,5 milijardi evra
Kompanija Alphabet (Google) pobedila je u sredu u pravnom sporu protiv kazne od 1,49 milijardi evra (1,7 milijardi dolara) koju joj je Evropska unija... Google izbegao kaznu EU od 1,5 milijardi evra

Kompanija Alphabet (Google) pobedila je u sredu u pravnom sporu protiv kazne od 1,49 milijardi evra (1,7 milijardi dolara) koju joj je Evropska unija izrekla zbog povrede antimonopolskih pravila, dok kompanija Qualcomm nije uspela da poništi svoju kaznu.

Ove presude ukazuju na pomešan uspeh odlazeće šefice za antimonopolsku politiku EU, Margrete Vestager, u sudskim procesima protiv velikih tehnoloških kompanija. Prošle nedelje ona je zabeležila dve velike pobede u odvojenim slučajevima protiv kompanije Google i poreskog sporazuma između kompanije Apple i irskih vlasti, prenosi Reuters.

Evropska komisija navela je u svojoj odluci iz 2019. godine da je Google zloupotrebio svoju dominantnu poziciju sprečavajući sajtove da koriste brokere osim njegove platforme AdSense, koja je nudila pretrage oglasa. Prekršaji su se dešavali u periodu od 2006. do 2016. godine.

Sud u Luksemburgu uglavnom je podržao stav EK o slučaju, ali je poništio kaznu, navodeći da Komisija nije uzela u obzir sve relevantne okolnosti. Sudije su navele da EK nije dokazala da su sporni ugovorni uslovi sprečili inovacije ili pomogli kompaniji Google da održi i ojača svoju dominantnu poziciju na tržištima oglašavanja putem pretrage, niti da su naneli štetu potrošačima.

Google je u izjavi naveo da je slučaj bio fokusiran na mali deo tekstualnih oglasa na ograničenom broju sajtova. Kompanija je dodala da je 2016. godine izmenila svoje ugovore kako bi uklonila sporne odredbe i da je zadovoljna što je sud prepoznao greške u originalnoj odluci. EK ima pravo na žalbu.

U slučaju kompanije Qualcomm koja proizvodi čipove antimonopolska kazna EU smanjena je na 238,7 miliona evra sa prethodnih 242 miliona evra. Sud je odbacio sve argumente na koje se pozvao Qualcomm u svojoj žalbi. Komisija je 2019. godine kaznila Qualcomm jer je prodavao čipove po cenama nižim od troškova između 2009. i 2011. godine, kako bi oslabio britanskog proizvođača softvera za mobilne telefone, Icera, koji je sada deo Nvidia korporacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.