najveći vozni park u 2021. godini imala Poljska

Gotovo svaka druga osoba u EU ima putnički automobil, a u Srbiji svaka treća

AutomobiliEU

1.6.2023 17:24 Autor: Julijana Vincan 5

Gotovo svaka druga osoba u EU ima putnički automobil, a u Srbiji svaka treća Gotovo svaka druga osoba u EU ima putnički automobil, a u Srbiji svaka treća
Prosečan broj putničkih automobila po stanovniku u Evropskoj uniji u 2021. godini porastao je sa 0,53 na 0,57, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU... Gotovo svaka druga osoba u EU ima putnički automobil, a u Srbiji svaka treća

Prosečan broj putničkih automobila po stanovniku u Evropskoj uniji u 2021. godini porastao je sa 0,53 na 0,57, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat) za 2021. godinu.

Najviše automobila u EU na 1.000 stanovnika imali su Poljska (687) i Luksemburg (682), a najmanje Rumunija (400) i Letonija (404).

Podaci pokazuju da su države članice iz zapadnog dela EU zabeležile veće stope motorizacije (putnički automobili na 1.000 stanovnika) od država centralne i istočne EU. Međutim, na regionalnom nivou, postojale su značajne razlike u vlasništvu automobila unutar EU.

Iz Eurostata napominju da, iako su regionalne stope često povezane sa ekonomskom situacijom, na njih mogu uticati i specifične okolnosti. Na primer, visoka stopa motorizacije u Dolini Aoste (Italija) ima veze sa povoljnim poreskim pravilima.

Izvor: Eurostat

Eurostat je dao podatke i za pojedine zemlje koje nisu članice EU. Tako Srbija ulazi u kategoriju država iz Evrope koje imaju manje od 400 putničkih automobila (324) na 1.000 žitelja.

Posmatrano po regionima, najviše automobila na 1.000 stanovnika bilo je u Beogradu (378), sledi region Šumadije i Zapadne Srbije sa 317, zatim Vojvodina (310), dok je najmanje putničkih vozila na 1.000 građana registrovano u regionu Južne i Istočne Srbije (289).

Od zemalja bivše Jugoslavije, u Severnoj Makedoniji evidentirano je 231 putničko vozilo na 1.000 stanovnika, u Hrvatskoj 465, a u Sloveniji 564. Podaci za Crnu Goru nisu dostupni.

Sve veći porast broja putničkih vozila u Rumuniji

Najveću prosečnu godišnju stopu rasta broja putničkih automobila na 1.000 stanovnika, u periodu od 2001. do 2021. godine među članicama EU, imala je Rumunija (5,4 procenta), a sledi Poljska sa 4,5 odsto.

Na suprotnom kraju skale su Malta i Holandija, Španija, Francuska, Italija, Belgija, Austrija, Nemačka, Luksemburg i Švedska, koje su registrovale prosečne godišnje stope rasta ispod jedan odsto.

Generalno su baltičke, istočne i centralnoevropske zemlje EU zabeležile veći rast od zapadnih zemalja EU tokom navedene dve decenije.

Izvor: Eurostat

Najviše komunalnih vozila u Andaluziji

Kada se posmatraju komunalna vozila (kamioni, tegljači i specijalna vozila, isključujući prikolice i poluprikolice), ne postoje sistematske razlike između zapadnih i istočnih regiona EU.

Učešće komunalnih vozila u ukupnom broju drumskih vozila u regionu zavisi od više faktora. Među njima su regionalni transportni sistemi i infrastruktura za različite vidove transporta tereta, kao što su auto-putevi, železničke linije, luke i aerodromi.

Ekonomske karakteristike regiona takođe igraju ulogu, odnosno da li regionalnom ekonomijom dominiraju proizvodne industrije ili usluge, i da li se region nalazi na ključnim evropskim teretnim koridorima.

Najveći broj komunalnih vozila u 2021. godini evidentiran je u Andaluziji (više od milion) i Kataloniji (845.000). Obe ove španske regije igraju ključnu ulogu u transportu tereta u regionu zapadnog Mediterana, sa direktnim trajektnim vezama.

 • SHALIMAR

  1.6.2023 #1 Author

  Daleko smo mi po svemu od Evrope…

  Odgovori

 • Jj992

  2.6.2023 #2 Author

  Vise ima automobila nego ljudi

  Odgovori

 • jevtić

  2.6.2023 #3 Author

  Pa ništa čudno…

  Odgovori

 • Dux011

  2.6.2023 #4 Author

  Dosta znaci u danasnjem brzom svetu…

  Odgovori

 • DASHA

  4.7.2023 #5 Author

  Zato je trotoara sve manje, a i vazduh je prilicno zagadjen

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...