Nakon boljih rezultata poslovanja kompanija od očekivanih

Hedž fondovi prestali da se klade protiv evropskih akcija

BerzaEUU fokusu

29.7.2024 16:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Hedž fondovi prestali da se klade protiv evropskih akcija Hedž fondovi prestali da se klade protiv evropskih akcija
Globalni hedž fondovi povukli su opklade protiv evropskih berzi najbržim tempom u poslednjih 10 godina usled niza rezultata kompanija, koji su bili bolji od... Hedž fondovi prestali da se klade protiv evropskih akcija

Globalni hedž fondovi povukli su opklade protiv evropskih berzi najbržim tempom u poslednjih 10 godina usled niza rezultata kompanija, koji su bili bolji od očekivanih, prema najnovijoj belešci banke Goldman Sachs klijentima.

Hedž fondovi, koji su većinom kladili protiv evropskih berzi, odustali su od kratkih i dugih pozicija tokom dve nedelje do 26. jula najbržim tempom u poslednjoj deceniji, navodi se u istraživačkoj belešci Goldman Sachsa, prenosi Reuters.

Pozicije hedž fondova u pojedinačnim akcijama bile su pokretač za oscilacije cena akcija ove godine. Evropa je bila region u kojem je bilo najviše neto kupovine, jer su fondovi zatvorili svoje kratke pozicije dvostruko brže nego što su zatvorili duge pozicije, naveo je Goldman.

Najširi evropski berzanski indeks (STOXX) završio je nedelju sa godišnjim rastom od oko sedam procenata uprkos različitim nedavnim korporativnim prihodima. Akcije Mercedesa pale su za oko tri odsto u petak nakon što je proizvođač automobila smanjio svoju prognozu profita, dok su istog dana akcije proizvođača Ray-Ban naočara EssilorLuxottica ojačale za osam odsto.

Hedž fondovi su svaki dan povlačili evropske berzanske transakcije tokom 12 dana do 25. jula, kada je STOXX indeks dostigao dvomesečni minimum tokom dana, rekao je Goldman. Hedž fondovi koji trguju akcijama ostvarili su povrat od 7,6 odsto, dok su sistematski trgovci akcijama ostvarili povrat od 15,9 odsto do 26. jula, saopštila je banka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.