Evropsko prvenstvo u fudbalu nedovoljno podstaklo potražnju

Heineken razočaran zbog slabog rasta prodaje

BiznisEU

29.7.2024 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Heineken razočaran zbog slabog rasta prodaje Heineken razočaran zbog slabog rasta prodaje
Kompanija Heineken okrivila vremenske prilike za razočaravajuće prodajne rezultate u drugom kvartalu, koji su takođe pogođeni smanjenjem vrednosti udela u Kini, što je dovelo... Heineken razočaran zbog slabog rasta prodaje

Kompanija Heineken okrivila vremenske prilike za razočaravajuće prodajne rezultate u drugom kvartalu, koji su takođe pogođeni smanjenjem vrednosti udela u Kini, što je dovelo do pada akcija drugog najvećeg svetskog proizvođača piva za sedam odsto.

Holandska grupa saopštila je da je obim prodaje piva u prvoj polovini godine porastao za 2,1 odsto, što je ispod prognoze analitičara od 3,4 odsto, nakon što Evropsko prvenstvo u fudbalu nije donelo značajan porast prodaje, prenosi Financial Times.

„Obično veliki sportski događaji poput Evropskog prvenstva imaju pozitivan uticaj, ali vreme je bilo značajno ispod dugoročnog proseka i ispod prošlogodišnjeg, što je uticalo na naše poslovanje”, rekao je izvršni direktor Dolf van den Brink. Kišoviti jun u Evropi pokvario planove kompanije.

Slabiji drugi kvartal zasenio je snažan početak godine za Heineken, koji je preokrenuo period opadajućih obima prodaje. Proizvođač piva suočio se s kritikama zbog prevelikog povećanja cena u 2023. godini, što je dovelo do pada prodaje jer su potrošači reagovali negativno.

Heineken je saopštio da su prihodi porasli za 2,2 odsto na 17,8 milijardi evra u prvoj polovini godine. Operativni profit pre izuzetnih stavki i amortizacije bio je bolji od očekivanog sa rastom za 12,5 odsto na dve milijarde evra u istom periodu.

Obim prodaje piva u Evropi porastao je za 0,6 odsto u prvoj polovini godine u poređenju s očekivanim porastom od dva odsto, pri čemu su najviše pogođeni severna i zapadna Evropa. U Americi je prodaja porasla za 1,1 odsto u poređenju s očekivanim rastom od 3,1 odsto.

  • VALE

    11.8.2024 #1 Author

    Sta se to desava sa ljudima da se manje pije pivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.