Holandska kompanija definitivno napustila Rusiju

Heineken prodao sedam pivara za jedan evro

Svet

25.8.2023 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Heineken prodao sedam pivara za jedan evro Heineken prodao sedam pivara za jedan evro
Holandska pivarska kompanija Heineken objavila je da je prodala svoje poslovanje u Rusiji po simboličnoj ceni od jednog evra. Kompanija je prodata ruskoj grupaciji... Heineken prodao sedam pivara za jedan evro

Holandska pivarska kompanija Heineken objavila je da je prodala svoje poslovanje u Rusiji po simboličnoj ceni od jednog evra. Kompanija je prodata ruskoj grupaciji Arnest. Heineken je ostvario nenovčani gubitak od prodaje od 300 miliona evra.

Prema navodima u izveštaju kompanije Heineken, Arnest je preuzeo svih sedam pivara u Rusiji. Kupac je takođe obezbedio garancije za zapošljavanje u naredne tri godine za svih 1.800 zaposlenih u Rusiji, a ugovor ne predviđa opciju otkupa imovine, prenosi Komersant.

Istovremeno, Arnest grupa mora da plati kompaniji Heineken istorijski međukompanijski dug ruskog poslovanja u iznosu oko 100 miliona evra u ratama. U saopštenju je istaknuto da to neće imati uticaj na zaradu po akciji, kao i da ne remeti izglede kompanije za 2023. godinu.

Izvršni direktor i predsednik Upravnog odbora kompanije Heineken, Dolf van den Brink, naglasio je da je ovo kraj povlačenja kompanije iz Rusije. „Iako je ova transakcija trajala mnogo duže nego što smo se nadali, obezbedila je egzistenciju našim zaposlenima i omogućila nam da odgovorno napustimo zemlju“, rekao je prvi čovek Heinekena.

Pored brenda Heineken u Rusiji, za šest meseci biće obustavljena i proizvodnja piva pod brendom Amstel. U portfoliju Heinekena nalazi se 30 brendova piva. Arnest je najveći proizvođač parfimerije, kozmetike i proizvoda za domaćinstvo u aerosolnoj ambalaži u Rusiji. Kompanija ima ugovore sa brendovima Colgate-Palmolive, Oriflame i L’Oreal.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...