male specijalizovane radnje najviše pogođene

Hiljadama nemačkih prodavnica preti zatvaranje zbog inflacije i pada potrošnje

EUU fokusu

24.4.2023 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Hiljadama nemačkih prodavnica preti zatvaranje zbog inflacije i pada potrošnje Hiljadama nemačkih prodavnica preti zatvaranje zbog inflacije i pada potrošnje
Sve veći troškovi i pad kupovne moći potrošača preti da zatvori još hiljade prodavnica u Nemačkoj, saopštilo je udruženje prodavaca HDE. Udruženje je upozorilo... Hiljadama nemačkih prodavnica preti zatvaranje zbog inflacije i pada potrošnje

Sve veći troškovi i pad kupovne moći potrošača preti da zatvori još hiljade prodavnica u Nemačkoj, saopštilo je udruženje prodavaca HDE. Udruženje je upozorilo da sve više radnji u gradskim centrima ide pod katanac.

Broj trgovaca na malo u Nemačkoj je godinama u padu. Pandemija je taj trend ubrzala, pošto su mušterije prešle na internet: 11.000 klasičnih radnji trajno se zatvorilo između 2020. i prošle godine.

Međutim, čak i 2015. do 2019. u proseku se godišnje zatvaralo 5.000 radnji, piše DPA.

Predviđa se da će ove godine prestati da radi još 9.000, navelo je udruženje u ponedeljak. Ne računajući mikro preduzeća, ostaće 311.000 prodavnica širom zemlje, prema HDE, dok je 2015. bilo skoro 373.000.

„Bez uspešne maloprodaje, gradski centri nemaju mnogo izgleda za budućnost“, upozorio je predsednik HDE Aleksander fon Pren (Alexander von Preen) pozivajući političare da nešto preduzmu.

Fon Pren je rekao da su pogođene pre svega manje specijalizovane maloprodaje poput butika, prodavnica obuće i pekara. Istovremeno, mnogi veliki lanci proređuju svoju mrežu prodavnica.

Sve veći broj slobodnih radnih mesta u mnogim gradovima i centrima čini ih manje atraktivnim i ugrožava „zdravlje“ preostalih preduzeća, upozorio je Fon Pren.

Da se uspori odumiranje trgovina, Fon Pren je rekao da vlasti pre svega moraju da omoguće brze procese prenamene, bez suvišne birokratije. „Ako maloprodajni sektor umire, umire i grad.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...