veće interesovanje i za električna vozila

Prodaja Volkswagen automobila raste, kinesko tržište problem

AutomobiliLifestyleSvet

21.4.2023 20:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Prodaja Volkswagen automobila raste, kinesko tržište problem Prodaja Volkswagen automobila raste, kinesko tržište problem
Bilans prodaje nemačkog proizvođača automobila Volkswagen u prvom tromesečju je nastavio da raste, ali je ostao slab na globalno važnom kineskom tržištu. Isporuke širom... Prodaja Volkswagen automobila raste, kinesko tržište problem

Bilans prodaje nemačkog proizvođača automobila Volkswagen u prvom tromesečju je nastavio da raste, ali je ostao slab na globalno važnom kineskom tržištu.

Isporuke širom sveta su od početka januara pa do kraja marta, u odnosu na isti kvartal prošle godine, porasle za 7,5 odsto, na nešto više od dva miliona vozila, saopštio je koncern Volkswagen, a prenosi DPA.

Jedan od razloga je i snabdevanje elektronskim delovima koje se postepeno stabilizuje. Veliki rast prodaje Volkswagen je između ostalog zabeležio na svom matičnom tržištu, u zapadnoj Evropi (26,9 procenata) i u severnoj Americi (22,1 odsto).

Poslovanje je ipak ostalo znatno slabije u Kini (-14,5 procenata) i u kriznim žarištima na Bliskom istoku i u istočnoj Evropi (-5,8 odsto).

Na globalno najznačajnijem, kineskom tržištu, grupa VW je početkom godine zabeležila još veće gubitke. U januaru je taj pad, u odnosu na januar 2022. iznosio čak i više od 40 odsto. Uzrok su delom bili dodatni neradni dani u vreme nove godine, ali i posledice pandemije korona virusa.

U celom koncernu je prodaja sa oko 99.000 električnih automobila u prošlogodišnjem prvom kvartalu, koji je bio pod jačim uticajem uskih grla u snabdevanju, sada porasla na 141.000, za 42 procenta. U Evropi je taj rast sa 68 odsto, odnosno 98.000 prodatih vozila, bio još i veći.

Ipak u apsolutnom iznosu su ti brojevi, kada se saberu sve vrste motora, i dalje skromni – udeo prodaje Volkswagenovih e-automobila u svetu iznosi 6,9 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...