Stručnjaci ne očekuju brz oporavak najjače ekonomije evrozone

IFO: Nemačka privreda paralisana

EU

7.3.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IFO: Nemačka privreda paralisana IFO: Nemačka privreda paralisana
Nemačka privreda je paralisana i u 2024. godini porašće svega oko 0,2 odsto, navedeno je u najnovijoj prognozi Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz... IFO: Nemačka privreda paralisana

Nemačka privreda je paralisana i u 2024. godini porašće svega oko 0,2 odsto, navedeno je u najnovijoj prognozi Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, koja je objavljena u sredu.

Prema oceni stručnjaka, oporavak nemačke ekonomije nastupiće kasnije nego što se očekivalo, a u 2025. godini privreda Nemačke će porasti za 1,5 odsto. IFO je korigovao baniže svoju prethodnu prognozu nemačkog rasta za ovu godinu od 0,9 procenata, prenosi B92.

Nemačka privreda oslabila je za 0,3 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, a posebno teška situacija vlada u proizvodnji i građevinarstvu, pre svega zbog nedostatka porudžbina, loših vremenskih prilika u decembru i izuzetno viskone stope bolovanja zaposlenih.

Glavni pokazatelji ne ukazju na preokret negativnog trenda u nemačkoj ekonomiji na početku 2024. godine, pre svega zbog manjka narudžbina u svim privrednim sektorima, stalnih štrajkova i malog broja zaostalih porudžbina, navodi IFO.

Nemačka privreda verovatno će produžiti negativan trend i u tekućem kvartalu i oslabiće za 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, a primetan ekonomski oporavak se očekuje u drugoj polovini godine.


Inflacija u Nemačkoj, prema očekivanjima stručnjaka IFO, opašće na 2,3 odsto u 2024. godini, a godinu dana kasnije na 1,6 procenata. Bazna inflacija će, prema prognozim stručnjaka IFO, opasti na 2,8 odsto u tekućoj godini i na 2,2 odsto u 2025. godini.

IFO upozorava na rizike koji bi mogli da poremete ovaj scenario, pre svega na kretanje cena energenata, geopolitičke okolnosti i moguće oklevanje Vlade Nemačke da sprovede neophodne reforme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...