Može se očekivati rast od 1,2 odsto godišnje

Ekonomisti predviđaju spor oporavak nemačke privrede

EUNovac

8.9.2023 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ekonomisti predviđaju spor oporavak nemačke privrede Ekonomisti predviđaju spor oporavak nemačke privrede
Nemačka privreda će se narednih nekoliko godina oporavljati postepeno i sporije nego privrede drugih razvijenih zemalja, saopštio je u petak Nemački institut za ekonomska... Ekonomisti predviđaju spor oporavak nemačke privrede

Nemačka privreda će se narednih nekoliko godina oporavljati postepeno i sporije nego privrede drugih razvijenih zemalja, saopštio je u petak Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIW).

Ekonomisti za ovu godinu predviđaju pad bruto domaćeg proizvoda od 0,4 odsto. Istu prognozu za 2023. je u četvrtak dao Institut IFO, prenosi DPA. DIW u naredne dve godine očekuje privredni rast od 1,2 odsto za svaku godinu pojedinačno.

Berlinski institut predviđa smirivanje inflacije tokom naredne godine, „na nivo od oko dva odsto“.

„To za mnoge može izgledati kao razočaravajući razvoj događaja, ali brojke se moraju posmatrati realno,“ rekao je predsednik DIW-a Marcel Fračer (Marcel Fratzscher).

„Pre samo 12 meseci, većina prognoza je za Nemačku pretpostavljala duboku recesiju, posebno u slučaju nestašice energenata.“

Međutim, podrška nemačke vlade privredi sprečila je takav scenario.

Globalna ekonomija se razvija mnogo dinamičnije od nemačke, naveo je DIW. I za ovu i za sledeću godinu stručnjaci očekuju globalni rast od 3,9 odsto po godini.

Privatna potrošnja sada se ispostavlja kao kočnica za privredu, sugerisao je Fračer. Zbog visoke inflacije i dalje će sporo da se oporavlja, uprkos nedavnom povećanju plata.

Privatna potrošnja je uobičajeno jedan od stubova nemačke privrede. Fračer je rekao i da poreska politika nemačke vlade „ne daje pozitivan doprinos ekonomskoj dinamici.“

Državna kočnica dugova, ustavni instrument koji sprečava prekomerno zaduživanje zemlje, u vremenu krize je neopravdana, rekao je Fračer, jer onemogućava važne investicije u budućnosti.

Vlada, zaključio je, treba da preispita upotrebu kočnice.

 • ZVONČICA

  8.9.2023 #1 Author

  Generalno mislim da ce se posledice krize osetiti svuda

  Odgovori

 • SHALIMAR

  8.9.2023 #2 Author

  Bitno je da se oporavlja,da ne ide u sunovrat…

  Odgovori

 • Emilija

  10.9.2023 #3 Author

  Nemci nisu navikli na ovo stanje

  Odgovori

 • Vale

  11.9.2023 #4 Author

  Brzo ce se oporaviti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.