strepnja zbog uvoza sirovina i komponenti

Nemačka privreda pod rizikom zbog zavisnosti od Kine

EUSvetU fokusu

2.11.2023 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka privreda pod rizikom zbog zavisnosti od Kine Nemačka privreda pod rizikom zbog zavisnosti od Kine
Menadžeri nemačkih firmi decenijama trguju sa Kinom bez mnogo razmišljanja o političkim rizicima. Sve agresivnije pretnje Kine Tajvanu su to promenile, navodi konsultantski institut... Nemačka privreda pod rizikom zbog zavisnosti od Kine

Menadžeri nemačkih firmi decenijama trguju sa Kinom bez mnogo razmišljanja o političkim rizicima. Sve agresivnije pretnje Kine Tajvanu su to promenile, navodi konsultantski institut Prognos u studiji koju je predstavio u četvrtak.

Zaokret od Kine u trgovini kakav predviđa nova vladina strategija za Kinu, međutim, nije jednostavan, jer nemačka privreda snažno zavisi od uvoza sirovina i komponenti iz te zemlje, prenos agencija dpa.

Posebno su osetljivi sektori informatike, hemije i elektroindustrije, upozorava Prognos u studiji koju je naručilo Udruženje bavarske privrede vbw, preporučujuću domaćim preduzećima da potraže druge izvore.

Osnovna za analizu je statistika uvoza u Nemačku. Kategorija „sirovine“ opisuje sav uvoz koji domaća industrija koristi za proizvodnju, od hemikalija, preko čipova, do delova za automobile.

Prema saveznom zavodu za statistiku, nemačka privreda je 2022. oko jedanaest procenata svih sirovina iz uvoza dopremila iz Kine, što tu državu postavlja na prvo mesto među pojedinačnim izvorima.

U nekim sektorima veoma važnih Nemačkoj, međutim, uvoz iz Kine je još važniji nego što brojka od 11 odsto u ukupnom uvozu nagoveštava.

Tako je, prema podacima iz izveštaja, domaća privreda iz Kine uvezla 19 odsto hemijskih sirovina. „To sa sobom nosi izvestan rizik zbog mogućih posledica geopolitičke napetosti,“ navode autori.

Najizloženiji riziku je sektor informatike, koji čak trećinu uvoznih komponenti i uređaja uvozi iz Kine. Uz to, na drugom mestu je Tajvan sa devet odsto, tako da eventualni sukob preko Tajvanskog tesnaca može ozbiljno da ugrozi proizvodnju u Nemačkoj.

Uvoz iz Kine pokriva 22 odsto potreba nemačke elektroindustrije, ali u okviru toga bezmalo dve petine, 38 odsto, akumulatora i baterija stiže iz Kine.

Prognos zbog izloženosti rastućem riziku domaćim firmama predlaže da diverzifikuju uvoz birajući manje rizične zemlje i regione sveta.

Na primer, hemijske proizvode mogu da potraže u Indiji, pneumatike i plastične proizvode na Tajlandu, građevinski materijal u Severnoj Americi, a električnu opremu u Meksiku.

Diverzifikacija lanaca snabdevanja je „najbolji način“, rekao je šef vbw Bertram Brosart (Brossardt). „Studija ukazuje da brojna druga tržišta mogu pojačati lance snabdevanja u skoro svim sektorima.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...