Po troškovima stanovanja čak 25 odsto više od proseka

Život u Nemačkoj najskuplji u Minhenu

EUVesti

27.10.2023 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Život u Nemačkoj najskuplji u Minhenu Život u Nemačkoj najskuplji u Minhenu
Troškovi života u Nemačkoj se razlikuju, ponekad drastično, u zavisnosti od regiona, pokazalo je novo istraživanje. Minhen je najskuplji, dok su na drugom kraju... Život u Nemačkoj najskuplji u Minhenu

Troškovi života u Nemačkoj se razlikuju, ponekad drastično, u zavisnosti od regiona, pokazalo je novo istraživanje. Minhen je najskuplji, dok su na drugom kraju skale mesta na istoku države.

Život u Minhenu je za 38 odsto skuplji nego u Fogtlandu, istočnom regionu, prema indeksu Nemačkog ekonomskog instituta (IW) i Saveznog instituta za građevinu, urbanizam i prostorni razvoj (BBSR), piše DPA.

Međutim, troškovi stanovanja su presudni i ako se ne računaju razlika je samo šest odsto i najskuplji je Štutgart, a najjeftiniji Ler, na krajnjem severozapadu Nemačke.

Sa troškovima stanovanja grad Minhen od nemačkog proseka odskače za 25,1 odsto.

Na prvom mestu je okrug Minhen sa 16,7 odsto iznad proseka, zatim Frankfurt (15,9 odsto) i Štutgart (14,8 odsto).

Fogtland je 9,5 odsto jeftiniji od proseka, a Gerlic, najistočniji nemački grad, 9,4 odsto. U toj grupi su i grad Pirmazens u zapadnoj pokrajini Porajnje-Falačka i istočni okrug Salclandkrajs, 9,3 odsto ispod proseka.

Posebno su skupi gradski regioni i okruzi oko njih, kao i naselja na obroncima Alpa ili kraj Bodenskog jezera.

Istok, uz izuzetak Berlina i okoline, obično je znatno jeftiniji.

Ispod nacionalnog proseka su i pojedini središnji krajevi i severozapadna Nemačka, kao i deo zapadno od Frankfurta i krajnji sever i istok Bavarske.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...