Najjača evropska privreda i dalje na ivici recesije

BDP Nemačke oslabio za 0,1 odsto u trećem kvartalu

EUU fokusu

30.10.2023 12:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

BDP Nemačke oslabio za 0,1 odsto u trećem kvartalu BDP Nemačke oslabio za 0,1 odsto u trećem kvartalu
Nemačka privreda oslabila je za 0,1 odsto u trećem kvartalu u poređenju sa prethodnim tromesečjem, prema prilagođenim cenama, sezonskim i kalendarskim varijacijama, pokazuju preliminarni... BDP Nemačke oslabio za 0,1 odsto u trećem kvartalu

Nemačka privreda oslabila je za 0,1 odsto u trećem kvartalu u poređenju sa prethodnim tromesečjem, prema prilagođenim cenama, sezonskim i kalendarskim varijacijama, pokazuju preliminarni podaci koje je u ponedeljak objavio nemački Zavod za statistiku.

Očitavanje je pokazalo nešto bolje rezultate od kontrakcije od 0,2 odsto na kvartalnom nivou koliko su očekivali ekonomisti u anketi koju je sproveo Wall Street Journal, prenosi MarketWatch.

U međuvremenu, BDP je revidiran naviše u prvom i drugom kvartalu ove godine. Ekonomija je porasla za 0,1 odsto u drugom kvartalu, dok su prethodni podaci pokazivali stagnaciju, odnosno nulti rast. U prvom tromesečju nemačka ekonomija je stagnirala, nakon što su prethodni podaci prikazali kontrakciju od 0,1 procenat.

Revizije su pokazale da je Nemačka izbegla recesiju o kojoj se ranije izveštavalo, a sada se ponovo posle rezultata trećeg kvartala pojavio rizik od recesije. Kontrakcija u trećem kvartalu podstaknuta je smanjenom potrošnjom domaćinstava.

Nemačka privreda u dalje se suočava sa teškoćama na putu ka održivom rastu, zbog usporavanja proizvodnog sektora. Evropska komisija očekuje da će se nemački BDP ukupno smanjiti za 0,4 odsto u 2023. godini, prema prognozama koje su objavljene u septembru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...