cene energenata pale pet odsto

Inflacija proizvođačkih cena u Nemačkoj u padu četvrti mesec zaredom

EUFirme u fokusuU fokusu

17.2.2023 12:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inflacija proizvođačkih cena u Nemačkoj u padu četvrti mesec zaredom Inflacija proizvođačkih cena u Nemačkoj u padu četvrti mesec zaredom
Godišnja inflacija proizvođača u Nemačkoj smanjila se četvrti mesec zaredom u januaru zahvaljujući usporavanju rasta cena energenata, pokazuju podaci saveznog statističkog biroa Destatis u... Inflacija proizvođačkih cena u Nemačkoj u padu četvrti mesec zaredom

Godišnja inflacija proizvođača u Nemačkoj smanjila se četvrti mesec zaredom u januaru zahvaljujući usporavanju rasta cena energenata, pokazuju podaci saveznog statističkog biroa Destatis u petak.

Proizvođačke cene su u januaru porasle 17,8 odsto na godišnjem nivou, što je najsporiji rast od septembra 2021. U decembru 2022. povećanje je iznosilo 21,6 odsto, a u novembru 28,2 procenta, prenosi Anadolu Agency.

Cene energije u celini su porasle za 32,9 odsto u odnosu na januar 2022. godine, pošto su troškovi prirodnog gasa (distribucije) i električne energije porasli za 50,7 odsto i 27,3 procenta, respektivno. Ukupan indeks bez energije je porastao za 10,7 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Štaviše, značajno su porasle i cene netrajnih proizvoda za široku potrošnju (porast od 17,9 odsto), intermedijarnih proizvoda (10), trajnih proizvoda za široku potrošnju (10,8%) i kapitalnih dobara (7,6 odsto).

Na mesečnom nivou, proizvođačke cene su u januaru pale za jedan odsto, nakon pada od 0,4 procenta u decembru 2022. godine, takođe usled kretanja cena energenata.

U poređenju sa prethodnim mesecom, cene energenata su pale za pet odsto, uglavnom zbog pada cene struje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...