Gas elektrane koštao 269,1 odsto više u odnosu na prošlu godinu

U avgustu proizvođačke cene u Nemačkoj nastavile da rastu do rekodnih nivoa

EUNovacVesti

21.9.2022 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U avgustu proizvođačke cene u Nemačkoj nastavile da rastu do rekodnih nivoa U avgustu proizvođačke cene u Nemačkoj nastavile da rastu do rekodnih nivoa
U Nemačkoj su proizvođačke cene u avgustu nastavile rekordno da rastu. Zavod za statistiku je saopštio da su skupi energenti podstakli povećanje cena za... U avgustu proizvođačke cene u Nemačkoj nastavile da rastu do rekodnih nivoa

U Nemačkoj su proizvođačke cene u avgustu nastavile rekordno da rastu.

Zavod za statistiku je saopštio da su skupi energenti podstakli povećanje cena za 45,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Reč je o najvećem porastu za godinu od početka vođenja statistike 1949. godine, prenosi agencija Mina.

U julu je skok bio 37,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. U odnosu na prethodni mesec, proizvođačke cene su u avgustu porasle 7,9 odsto, što je takođe rekordno povećanje.

Veliki uticaj na cene imaju i energenti koji su za godinu u proseku poskupeli 139 odsto. Prirodni gas je u avgustu bio 209,4 odsto skuplji nego pre godinu dana.

Elektrane je ovaj energent koštao čak 269,1 odsto više, dok su ga industrijski kupci plaćali po ceni većoj za 264,9 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...