mere vlade srbije na snazi barem još mesec dana, poskupeli mleko i šećer

Produžene uredbe o ograničenoj ceni goriva i osnovnih životnih namirnica

SrbijaVesti

30.8.2022 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Produžene uredbe o ograničenoj ceni goriva i osnovnih životnih namirnica Produžene uredbe o ograničenoj ceni goriva i osnovnih životnih namirnica
Vlada Srbije je do 30. septembra produžila važenje uredbi o ograničenju visine cena derivata nafte i osnovnih životnih namirnica, kao i obaveznoj proizvodnji i... Produžene uredbe o ograničenoj ceni goriva i osnovnih životnih namirnica

Vlada Srbije je do 30. septembra produžila važenje uredbi o ograničenju visine cena derivata nafte i osnovnih životnih namirnica, kao i obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredbom su ograničene maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima koja ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu, te maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.

Ograničena je i maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog (UHT) mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 119,99 dinara.

Maksimalne maloprodajne cene mleka i belog kristal šećera uvećane su za po šest dinara u odnosu na prethodnu odluku.

Ostaju ograničene i maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma. Marže obračunate na neto fakturisanu cenu brašna tip T-400 i T-500 ostaju nepromenjene.

Ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene za svinjski but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjsku slabinu sa kostima. Takođe su ograničene i maksimalna maloprodajna i maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa. Marže obračunate na neto fakturisanu cenu svinjskog i pilećeg mesa ostaju nepromenjene.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Što se tiče uredbe o ograničavanju cene naftnih derivata, Vlada Srbije će barem do pomenutog datuma nastaviti da saopštava maksimalne cene dizela i bezolovnog benzina u maloprodaji svakog petka u 15h, a za mesec dana ponovo će biti diskutovano o eventualnom produženju takve prakse.

  • VILENJAK

    30.8.2022 #1 Author

    Ovo je tek početak…svaki dan po malo…

    Odgovori

  • JANA

    30.8.2022 #2 Author

    Svake nedelje bice formirane cene u zavisnosti od trzista

    Odgovori

  • kaćica

    30.8.2022 #3 Author

    Tesko se navici na ovakve promene.

    Odgovori

  • Lelica

    30.8.2022 #4 Author

    Cene goriva su kao lutrija.

    Odgovori

  • VERA

    30.8.2022 #5 Author

    I treba da produze, od toga se zivi.

    Odgovori

  • VERA

    30.8.2022 #6 Author

    Jescemo manje secera. Sto i nije tako lose.

    Odgovori

  • IVAN

    30.8.2022 #7 Author

    Svasta je moguce

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.8.2022 #8 Author

    Na osnovu ovoga ce poskupeti i sve ostalo…

    Odgovori

  • TATJANA

    31.8.2022 #9 Author

    Treva zamrznuti i povecati plate

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    31.8.2022 #10 Author

    Ovo su sve privremene mere, inflacija je nezaustavkjiva

    Odgovori

  • BOJANA

    31.8.2022 #11 Author

    Videćemo šta nas sve čeka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...