Na pomolu dodatno povećanje kamatnih stopa ECB

Inflacija u evrozoni 8,5 odsto u februaru

EU

2.3.2023 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni 8,5 odsto u februaru Inflacija u evrozoni 8,5 odsto u februaru
Inflacija u evrozoni opala je u februaru manje neko što su ekonomisti prognozirali, što je podstaklo očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) još... Inflacija u evrozoni 8,5 odsto u februaru

Inflacija u evrozoni opala je u februaru manje neko što su ekonomisti prognozirali, što je podstaklo očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) još nekoliko puta ove godine povećati kamatne stope.

Rast potrošačkih cena blago je smanjen na 8,5 odsto u februaru, sa 8,6 procenata u januaru, jer su cene usluga, roba i hrane brže rasle, iako je rast cena energenata usporen, prenosi Financial Times. Ekonomisti koji su učestvovali u anketi agencije Reuters, predvideli su da će inflacija u februaru opasti na 8,2 odsto.

Bazna inflacija, koju centralne banke pomno prate jer isključuje cene energije i hrane da bi slika osnovnih cenovnih pritisaka bila jasnija, porasla je rekordno u evrozoni, na 5,6 odsto sa 5,3 odsto u prethodnom mesecu.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je pre objave brze procene inflacije, da je ona verovatno „malo“ porasla u februaru, ali da je na puti da padne „mnogo više“ u martu, zbog baznih efekata poređenja sa prošlogodišnjim visokim cenama energenata.

ECB je od letos podigla kamante stope za tri procenta i nagovestila da mamerava da poveća troškove zaduživanja za još 0,5 odsto ovog meseca. Lagard he u izjavi za špansku televiziju Antena 3 navela da rastuće cene hrane znače da silazna putanja inflacije neće biti stabilna i da će možda biti potrebno dodatno povećanje kamatne stope nakon martovskog.

Na finansijskim tržištima računa se s tim da će se kamatna stopa na depozite ECB popeti sa sadašnjih 2,5 na četiri odsto tokom tekuće godine. To bi bilo više od 3,75 odsto iz 2001. godine kada je ECB pokušavala da ojača vrednost novouvedenog evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...