potrebne velike odluke da bi se situacija stavila pod kontrolu

Neočekivani rast inflacije u Francuskoj i Španiji predstavlja novi pritisak na ECB

BankeEU

28.2.2023 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Neočekivani rast inflacije u Francuskoj i Španiji predstavlja novi pritisak na ECB Neočekivani rast inflacije u Francuskoj i Španiji predstavlja novi pritisak na ECB
Investitori sve više polažu opklade da će najvišu kamatna stopa Evropske centralne banke dostići četiri odsto po prvi put nakon što je inflacija u... Neočekivani rast inflacije u Francuskoj i Španiji predstavlja novi pritisak na ECB

Investitori sve više polažu opklade da će najvišu kamatna stopa Evropske centralne banke dostići četiri odsto po prvi put nakon što je inflacija u Francuskoj i Španiji neočekivano porasla.

Potrošačke cene u Francuskoj skočile su u februaru za rekordnih 7,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, pošto su troškovi hrane i usluga porasli. Španija je zabeležila rast od 6,1 odsto. Analitičari su procenili da će rast cena ostati na sedam odsto u Francuskoj i usporen u Španiji, piše Bloomberg.

Jača očitavanja iz druge i četvrte po veličini privrede u evrozoni pokazuju da je povećanje stope od pola poena koju ECB planira za mart izvesno i da će podržati stavove zvaničnika koji kažu da je potrebno da se nastavi sa donošenjem velikih odluka kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Trgovci su sada povećali opklade na takozvanu terminalnu stopu sa 3,5 odsto na početku godine, zabrinuti i zbog podataka o cenama iz SAD koji su gori od očekivanih. Depozitna kamatna stopa ECB, koja trenutno iznosi 2,5 odsto, nikada nije bila na nivou od četiri odsto.

Prema rečima glavnog ekonomiste ECB-a Filipa Lejna (Philip Lane), kada troškovi kreditiranja dostignu vrhunac, zvaničnici bi mogli da ih održavaju na visokom nivou neko vreme.

Uoči sastanka koji je zakazan za mart, kreatori monetarne politike će ove nedelje analizirati podatke o inflaciji sa čitavog kontinenta, fokusirajući se pritom na ukorenjene cenovne pritiske. Podaci za evrozonu treba da budu objavljeni u četvrtak, a ekonomisti predviđaju povlačenje sa 8,6 na 8,3 odsto.

Podaci objavljeni u istraživanju koje je sprovela kompanija NilesenQ pokazuju da u Francuskoj 55 odsto ​​manje potrošača koristi automobile, 51 odsto kupuje manje odeće i 50 odsto ređe izlazi. Takođe, 30 odsto stanovnika ove zemlje starih između 18 i 35 godina prestalo je da doručkuje svakoga dana, navodi se u izveštaju kompanije.

U Španiji će vlada Pedra Sančeza (Pedro Sanchez) biti pod većim pritiskom da ograniči rast cena u izbornoj godini, u kojoj se očekuje da će se trenutni premijer kandidovati još jedan mandat.

  • MIŠKOVIĆ

    28.2.2023 #1 Author

    Ranije je trebalo razmišljati da se situacije ne otme kontroli

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.2.2023 #2 Author

    Doslo je do toga,mada nisu ocekivali…

    Odgovori

  • TATJANA

    2.3.2023 #3 Author

    Razumem da se kupuje manje automobila i odeće, ali da se ne doručkuje, to je granica valjda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...