Prema preliminarnim podacima nadmašena očekivanja

Inflacija u Nemačkoj u septembru najniža od 2021. godine

BankeEU

30.9.2024 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Nemačkoj u septembru najniža od 2021. godine Inflacija u Nemačkoj u septembru najniža od 2021. godine
Inflacija u Nemačkoj pala je na najniži nivo od februara 2021. godine ovog meseca, pokazali su preliminarni podaci objavljeni u ponedeljak, što pomaže zagovornicima... Inflacija u Nemačkoj u septembru najniža od 2021. godine

Inflacija u Nemačkoj pala je na najniži nivo od februara 2021. godine ovog meseca, pokazali su preliminarni podaci objavljeni u ponedeljak, što pomaže zagovornicima smanjenja kamatnih stopa u Evropskoj centralnoj banci (ECB) da ojačaju svoje argumente za još jedno smanjenje kamata sledećeg meseca.

Inflacija u Nemačkoj je neočekivano pala nešto više od predviđenog, na 1,8 odsto u septembru, prema podacima saveznog zavoda za statistiku. Analitičari koje je anketirao Rojters prognozirali su stopu od 1,9 odsto za septembar, nakon godišnjeg rasta potrošačkih cena od dva odsto u avgustu, prema podacima prilagođenim za poređenje sa drugim zemljama Evropske unije, prenosi Reuters.

Osnovna inflacija, koja isključuje nestabilne cene hrane i energije, smanjila se na 2,7 odsto u septembru sa 2,8 odsto u avgustu. Ekonomisti posvećuju veliku pažnju nemačkim podacima o inflaciji, jer ta zemlja objavljuje svoje brojke dan pre nego što se objave podaci o inflaciji u evrozoni.

Očekuje se da će inflacija u evrozoni dodatno pasti na 1,9 odsto u septembru, u odnosu na 2,2 odsto u prethodnom mesecu, prema oceni ekonomistima. Inflacija je već opala u dve druge velike ekonomije evrozone, Španiji i Francuskoj.

ECB je već objavila očekivanja da će inflacija u evrozoni u septembru biti niska, uglavnom zbog visokog baznog efekta prošlogodišnjih cena energenata, te je upozorila da inflacija može ponovo rasti u narednim mesecima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.