Najniži nivo od aprila 2021. godine

Nemačka inflacija pala dodatnih 2,2 odsto u martu

EU

3.4.2024 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka inflacija pala dodatnih 2,2 odsto u martu Nemačka inflacija pala dodatnih 2,2 odsto u martu
Inflacija u Nemačkoj je dodatno smanjena u martu, pri čemu su potrošačke cene pale na 2,2 odsto na godišnjem nivou sa 2,5 odsto u... Nemačka inflacija pala dodatnih 2,2 odsto u martu

Inflacija u Nemačkoj je dodatno smanjena u martu, pri čemu su potrošačke cene pale na 2,2 odsto na godišnjem nivou sa 2,5 odsto u februaru, prema preliminarnim podacima koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Ovo je najniži rezultat od aprila 2021. godine kada je iznosila dva odsto.

U januaru je godišnja stopa inflacije u Nemačkoj bila 2,9 odsto.

Uprkos probijanju gornje granice cene energenata početkom godine i povećanju cene ugljenika na 45 evra (48,36 dolara) po toni ugljen-dioksida (CO2), energija je u martu pojeftinila za 2,7 odsto, piše Seebiz.

Potrošači su hranu plaćali 0,7 odsto manje nego godinu dana ranije, što je prvi put od februara 2015. godine da su cene hrane u Nemačkoj pale u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Image by Freepik

Restorani i kafane su, međutim, znatno poskupeli, najviše zbog vraćanja više stope PDV-a od 19 odsto u januaru posle više godina posebno snižene stope.

Usluge su ukupno porasle za 3,7 odsto, pokazuju preliminarni podaci. U poređenju sa februarom, potrošačke cene u Nemačkoj su u martu porasle za 0,4 odsto.

Institut za ekonomska istraživanja Ifo, sa sedištem u Minhenu, predviđa dalji pad inflacije u narednim mesecima.

Inflacija će verovatno pasti ispod granice od dva procenta tokom leta, izjavio je Timo Volmeršojzer (Timo Wollmershäuser), šef ekonomskog istraživanja u Ifo institutu.

Volmeršojzer je rekao da podaci iz ankete koji pokazuju da je manje kompanija planiralo da podigne cene takođe doprinelo proceni.

U proseku, vodeći nemački instituti za ekonomska istraživanja očekuju da će inflacija značajno usporiti na 2,3 odsto za 2024. kao celinu, nakon prošlogodišnje inflacije od 5,9 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...