Ne jenjava nezadovoljstvo u javnom sektoru

Francuski sindikat zapretio štrajkom tokom Olimpijskih igara u Parizu

EU

1.4.2024 12:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Francuski sindikat zapretio štrajkom tokom Olimpijskih igara u Parizu Francuski sindikat zapretio štrajkom tokom Olimpijskih igara u Parizu
Francuski javni sektor, koji uključuje bolnice, javni prevoz i muzeje, zapretio je štrajkom tokom letnjih Olimpijskih igara, što produbljuje konflikt sa vladom Emanuela Makrona... Francuski sindikat zapretio štrajkom tokom Olimpijskih igara u Parizu

Francuski javni sektor, koji uključuje bolnice, javni prevoz i muzeje, zapretio je štrajkom tokom letnjih Olimpijskih igara, što produbljuje konflikt sa vladom Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Radnički sindikat CGT saopštio je da vlada mora da isplati dodatna sredstva ako želi da igre proteknu bez problema. „Organizacija Olimpijade je investicija koja treba da poboljša sliku Francuske, tako da mora postojati novac za nadoknadu javnim sektorima“, navodi CGT, prenosi Financial Times.

Očekuje se da će oko 16 miliona ljudi posetiti Pariz tokom igara koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta. Period je odabran jer većina stanovnika tada odlazi na letnji odmor, što smanjuje pritisak na javni prevoz i infrastrukturu. Međutim, ovaj izbor je takođe rizičan jer su mnogi u javnom sektoru primorani da rade tokom letnjih meseci. Nezadovoljni radnici traže bonuse, plaćanje prekovremenog rada i podršku za čuvanje dece.

Sindikati takođe tvrde da su medicinske sestre, policajci i vozači već iscrpljeni zbog loših uslova rada i nezadovoljni padom životnog standarda usled inflacije. Organizatori letnjih Olimpijskih igara odabrali su ambiciozan, ali logistički izazovan format sa mnogo događaja koji će se održati na više lokacija.

CGT je već obavestio vladu da tri odeljenja – carinici, komunalna policija i radnici u kulturnom sektoru – mogu da štrajkuju, uz upozorenje da bi se mogli pridružiti i drugi. Neki stručnjaci za radnički pokret smatraju da su ove pretnje taktika pregovaranja. Ministar saobraćaja, Patris Vergriet (Patrice Vergriete), izjavio je ranije da „neće biti štrajkova.“

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je u januaru bonuse do 1.900 evra za policajce. Vlada je takođe pondudila do 350 evra subvencija za čuvanje dece, ali nije postigla dogovor sa sindikatima pred ključni sastanak sredinom aprila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...