Pregovori pre mesec dana završeni neuspešno

Sindikati traže povećanje minimalca za više od 20 odsto

Srbija

4.7.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Sindikati traže povećanje minimalca za više od 20 odsto Sindikati traže povećanje minimalca za više od 20 odsto
Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiće povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20 odsto, rekli su... Sindikati traže povećanje minimalca za više od 20 odsto

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiće povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20 odsto, rekli su danas njihovi predstavnici.

Predsednica „Nezavisnosti“ Čedanka Andrić rekla je za Betu da još nije dogovorena strategija za pregovore o povećanju „minimalca“ za narednu godinu, koji počinju sredinom avgusta, ali da, s obzirom na visinu inflacije, povišica ne može da bude manja od 20 odsto.

„Nema sumnje da ćemo tražiti povećanje minimalne zarade više od 20 odsto. Troškovi života su porasli 30 odsto, a minimalna zarada već zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom oko 12.000 dinara“, rekla je Andrić.

Dodala je da minimalna zarada od oko 40.000 dinara za ovu godinu mngo zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom koja košta oko 52.000 dinara.

Andrić je rekla da nema preciznih podataka o tome koliko radnika prima minimalnu zaradu, ali da se procenjuje da tu platu ima 400.000-500.000 ljudi.

„Objektivniju sliku o zaradama daje medijalna zarada koja je u aprilu iznosila 63.954 dinara, što znači da je polovina zaposlenih primala do tog iznosa“, rekla je Andrić.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat verovatno tražiti povećanje minimalne zarade od 20 do 25 odsto. „Tražili smo povećanje i za drugi deo ove godine, ali je zahtev odbijen. Oni koji primaju minimalnu zaradu očekivali su povećanje i za ovu godinu obzirom na visoku inflaciju“, rekao je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci bili spremni da prihvate povećanje minimalne zarade i za ovu godinu uz određene olakšice, ali da država nije htela da prihvati zahtev sindikata.

„Ministar finansija Siniša Mali je na pregovore pre mesec dana došao sa papirom i statistikom prema kojoj nije bilo razloga za povećanje zarade za ovu godinu. Priznao je da je inflacija početkom godine bila visoka, ali je rekao da će se smanjiti krajem godine“, rekao je Atanacković.

Pregovori socijalnih partnera – Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca – vođeni pre više od mesec dana, na dva sastanka su završeni neuspešno jer su predstavnici države tvrdili da treba da razgovaraju o povećanju minimalca za narednu godinu, a sindikati su tražili da se pregovara o povećanju za ovu godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...