Realna očekivanja da minimalna zarada u 2024. bude 50.000 dinara

Nastavak pregovora o minimalcu u avgustu, različiti stavovi sindikata i Ministarstva finansija

Analiza

6.6.2023 14:13 Autor: Ljiljana Begović 10

Nastavak pregovora o minimalcu u avgustu, različiti stavovi sindikata i Ministarstva finansija Nastavak pregovora o minimalcu u avgustu, različiti stavovi sindikata i Ministarstva finansija
Grupa koja je trebalo da pregovara o minimalnoj ceni rada najverovatnije se neće sastajati pre avgusta jer je došlo do razmimoilaženja u stavovima sindikata... Nastavak pregovora o minimalcu u avgustu, različiti stavovi sindikata i Ministarstva finansija

Grupa koja je trebalo da pregovara o minimalnoj ceni rada najverovatnije se neće sastajati pre avgusta jer je došlo do razmimoilaženja u stavovima sindikata i Ministarstva finansija.

Sindikati su tražili da se minimalac poveća već u ovoj godini zbog visoke inflacije, dok su predstavnici ministarstva izneli statističke podatke na osnovu kojih je zaključeno da može da se pregovara samo o minimalcu za sledeću godinu.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković koji je takođe učestvovao u pregovorima prošle nedelje, kaže da su sindikati tražili da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja trenutno iznosi 50.000 dinara.

“Međutim, to povećanje bi onda iznosilo 25 odsto, i ne bi samo uticalo na najmanje zarade već i na one koje su bile tu blizu, koje su na primer iznosile 48.000, one bi trebalo da budu nakon povećanja minimalca onda 58.000 dinara. To bi bio suviše veliki udarac na ukupnu ekonomiju. Iz ministarstva su rekli da mi kao Unija poslodavaca možemo da dogovorimo povećanje minimalne cene rada, ali da ćemo onda biti odgovorni ukoliko dođe do ekonomskih poremećaja”, ističe Atanacković.

On dodaje da za sada sve miruje i da se očekuju novi pregovori u avgustu, ali o ceni rada u 2024. godini.

Foto: Freepik.com

Minimalac bi mogao da bude naredne godine i 50.000 dinara. Država je do sada davala predloge i izračunavala koliko može da poveća mimimalnu cenu rada jer je ona najveći poslodavac. Oni su u proseku poslednjih godina povećavali za 10 odsto, a mi smo izračunavali prema parametrima kao što su inflacija i rast BDP-a. Međutim ove godine inflacija je bila neočekivano velika, mi čekamo da li možemo u to da se uklopimo kao pretežno privatna privreda”, navodi Nebojša Atanacković.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da je odlaganje početka pregovaranja o minimalnoj zaradi samo kupovina vremena, i da je već od 1. jula mogla da se isplaćuje veća minimalna zarada.

“Pregovori su obesmišljeni stavovima predstavnika ministarstva kao i podrškom Unije poslodavaca, jer se spore oko nečega što je realno koštanje života. Mi vidimo koliko je život skup jer su poskupeli i energenti, hrana, a rad ostao jeftin. I dalje se u pregovorima vodimo podacima da je dovoljno 1.000 dinara mesečno za odeću i obuću. Ne znam ko može da potroši 100 evra godišnje za garderobu. Parametri su obesmišljeni prema minimalnoj potrošačkoj korpi, i to bi trebalo da napustimo i u pregovorima”, kaže Vuković.

On naglašava da neko ko je primao minimalnu zaradu u prva četiri meseca 2023. godine, imao je troškove za 43.000 veće od svoje plate.

Ministarstvo u ovoj 2023. godini opravdava realnost, a zna se da je onaj ko prima minimalnu zaradu u gubitku ove godine 1.000 evra. Hrana je u proseku od 25 pa i do 100 odsto poskupela. U zakonu o radu stoji da ukoliko rastu osnovni parametri za zadovoljavanje osnovnih socijalno-ekonomskih potreba minimalna cena rada mora da se poveća”, zaključuje potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

 • SUNCE

  6.6.2023 #1 Author

  Oni miruju u pregovorima i dok stignu do zvaničnog minimalca od 50.000 inflacija ce ga pojesti i on će biti nedovoljan da pokrije potrošačku korpu.

  Odgovori

 • SENSEI

  7.6.2023 #2 Author

  Oni što duže pregovaraju cene namirnica su sve veće i veće

  Odgovori

 • Valentina vulić

  7.6.2023 #3 Author

  Uvek inflacija pojede minimalac i opet smo na prosjačkog štapu plati dažbine i trpi gladan deci suv hleba eto toje minimalac radna snagu teraj ko ošišane ovce navikli radnici da trpe

  Odgovori

 • DOBRILA

  8.6.2023 #4 Author

  Samo neka cekaju da Jos vise sve poskupi..

  Odgovori

 • Vlajko

  8.6.2023 #5 Author

  Minimalna zarada je zarada koja se isplacuje ukoliko preduzece upadne u probleme
  Minimalna ISPLACENA zarada treba da bude bar 30% veca od minimalne zarade garantovane zakonom!!!

  Odgovori

  • Srbin

   10.7.2023 #6 Author

   Ko Kaze da se isplaćuje minimalna zarada, daju firme po jedan dinar preko monimalca,isto tako isplacuju reggres i topoli obrok

   Odgovori

 • Vladimir

  8.6.2023 #7 Author

  Pa kome se ne svidja nek otvori sopsveni biznis pa nek da plate i 100000. Kako bi promenio pesmu. Nisu problem plate problem su doprinosi. Lako je dati treba to zaraditi.

  Odgovori

  • Mika

   17.6.2023 #8 Author

   Vlasnicima firmi bi bilo najbolje da se radi dzabe,a oni da prave svadbe,punolestva od 50000eur I vise ko sisa radnika ,bogami bice problem za radnike u bliskoj buducnosti.

   Odgovori

 • Srdjan

  8.6.2023 #9 Author

  Samo treba menjati vlas koja je socijalno odgovorna a ne kapitalistička kao ova lopovska

  Odgovori

 • Valentina

  15.6.2023 #10 Author

  Inflacija je već odavno pojela minimalac a donovog još 10 puta više biće bezvredan blam sramota država nevidi bednog radnika štaviše reći trpež jad beda oni ma štoimaju veće plate nekimaju još veće konema neka trpi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.