Sledeća runda pregovora 29. novembra

Dogovor sa poljoprivrednicima oko goriva, nastavak pregovora bez blokada

Srbija

27.11.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dogovor sa poljoprivrednicima oko goriva, nastavak pregovora bez blokada Dogovor sa poljoprivrednicima oko goriva, nastavak pregovora bez blokada
Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je posle sastanka sa poljoprivrednicima u Kisaču da je postignut visok stepen saglasnosti i dogovor o tome da novi... Dogovor sa poljoprivrednicima oko goriva, nastavak pregovora bez blokada

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je posle sastanka sa poljoprivrednicima u Kisaču da je postignut visok stepen saglasnosti i dogovor o tome da novi sastanak bude održan u sredu, 29. novembra, pri čemu su predstavnici poljoprivrednika saopštili da neće nastaviti sa blokadama saobraćaja.

Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, koji neće umanjiti davanje ostalim poljoprivrednicima, navela je Brnabić u saopštenju koje je prosledio njen kabinet.

Prema njenim rečima, ratarima će biti omogućeno da kupuju 400 litara goriva na pumpama, subvencije će biti povećane na 17.000 dinara po hektaru za sertifikovani semenski materijal i biće im pružena pomoć da samostalno posluju na berzi.

„Dobar sastanak sa poljoprivrednicima i već u sredu biće organizovan prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze i odmah će se krenuti sa radom na izmenama i dopunama svih zakona i podzakonskih akata kako bismo poljoprivrednicima obezbedili slobodno tržište i zaštitu od monopolista i kartelista“, rekla je premijerka.

Ona je ocenila da mnogo stvari treba dodatno da se uradi, ali i napomenula da su joj sada jasniji situacija i problemi sa kojima se ratari suočavaju.

Treba da vidimo kako da uredimo tržišta da bi pojedinačna poljoprivredna gazdinstva mogla da učestvuju na Produktnoj berzi, da sami trguju svojim proizvodima na berzi i da ne zavise od različitih kartelista i monopolista. Za mene je to najvažniija stvar iz današnjeg sastanka, zato što će to definisati održivost njihovog položaja i poslovanja u godinama pred nama“, istaklaje Brnabić.

Kada je reč o akcizama, dodatno je razjašnjeno da se to realizuje na NIS-ovim pumpama.

„Tokom nedelje promenićemo uredbu koja ograničava kupovinu goriva na dva puta po 60 litara i povećati na 400 litara odjednom“, najavila je Brnabić.

Što se tiče subvencija, koje su jedna od najvažnijih stvari za poljoprivrednike, one će ostati 18.000 dinara po hektaru, a i subvencije za mleko koje su povećane na 40.000 po grlu ostaju u tom iznosu, navela je ona.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o subvencijama za sertifikovano seme, rekla da Vlada Srbije ostaje pri tome da podigne subvencije na 17.000 dinara po hektaru, ali da dogovor o tome mora biti postignut na širem sastanku, kojem će prisustvovati i drugi predstavnici poljoprivrednika.

Na taj sastanak će, kako je precizirala, biti pozvani i stočari, voćari, pčelari i svi ostali kako bi razumeli da to neće uticati na njihove subvencije.

„Vlada ostaje pri tome da je dobro da damo 17.000 dinara po hektaru, ali za sertifikovani semenski materijal koji može da se isprati, iskontroliše i koji može dugoročno da napravi poljoprivredu produktivnijom“, zaključila je Brnabić.

  • SHALIMAR

    27.11.2023 #1 Author

    Nadam se da ce krajem Novembra biti stvarno postignut dogovor..

    Odgovori

  • SENSEI

    28.11.2023 #2 Author

    Poljoprivreda je u Srbiji je srozana, da li može gore od ovog

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...