Održan sastanak učesnika protesta iz Vojvodine i premijerke Ane Brnabić

Poljoprivrednicima predložena rešenja za jeftinije gorivo i terminsku prodaju prozvoda

SrbijaU fokusu

22.11.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljoprivrednicima predložena rešenja za jeftinije gorivo i terminsku prodaju prozvoda Poljoprivrednicima predložena rešenja za jeftinije gorivo i terminsku prodaju prozvoda
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u utorak sa poljoprivrednicima koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, a na sastanku... Poljoprivrednicima predložena rešenja za jeftinije gorivo i terminsku prodaju prozvoda

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u utorak sa poljoprivrednicima koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, a na sastanku je predloženo rešenje u vezi sa jeftinijim gorivom.

Okosnice iznetih predloga su, kako je saopštila Vlada – jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi. Na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, dok je na svim drugim pumpama moguće ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Kada je reč o naplati naknade za odvodnjavanje, Zakon o naknadama, koji je usvojen 26. oktobra 2023. godine, definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, podsetila je Vlada u saopštenju.

Dogovor o uređenju tržišta terminske prodaje kaže da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Postignut je dogovor o tome da tokom narednog vikenda bude održan novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

„Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje i u narednim danima traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti“, navedeno je u saopštenju.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...